Банкеръ Daily

Общество и политика

БЧК и масоните подписаха меморандум за сътрудничество

Българският червен кръст и Национални обединени велики ложи на България подписаха днес Меморандум за сътрудничество и партньорство. Подписите си под документа сложиха председателят на БЧК Христо Григоров и Великият майстор Пламен Матеев. 

„Нашата инициатива е да дадем на обществото повече светлина и информираност с какво точно се занимават Националните обединени велики ложи на България, тъй като видяхме изказвания на различни депутати, които си служеха с малко по-особен речетатив, което говори, че знания трябва да бъдат предоставяни. В миналото ние сме спомогнали различните сдружения на Червения кръст да станат една организация. Сега се обръщаме към нашите корени, ние сме помогнали преди, сега отново се включваме в неговата дейност", обясни Пламен Матеев.

Великият оратор Димитър Урдев обясни, че целта на подписаното споразумение е да се институционализират отношенията между две стари организации, които са си сътрудничили и до момента.  

„В годините всеки един от нас в стремежа си да бъде полезен на обществото, освен чрез опита си, и чрез духовно развитие, сме се включвали в различни инициативи в лично качество, както на БЧК, така и на Българската Коледа“, обясни той.

Урдев бе категоричен, че Обединените ложи няма да афишират по-нататъшните си действия, защото това е лична постъпка, не бива от помощта си правим политика или кампания. Той допълни, че организацията се е включила в Българската Коледа и сега се включва към БЧК с дарение за потърпевшите от взрива в Хитрино със сума от 30 хил. лева. 

Христо Григоров обясни, че философията на БЧК винаги е била - когато сме обединени, сме много по-силни, по-ефективни и по-близо до хората, които имат нужда.

 „Това споразумение ще изиграе своята положителна роля. Обмяната на опита, който имат те и имаме ние, ще доведе до добър резултат.....Ръката, която ще протегнем на хората, ще бъде здрава и ще даде възможност да изправим хората на крака много по-бързо“, заяви Христо Григоров. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във