Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

ББР трябва да бъде ориентирана към малките и средни фирми

БСП се срещна с Асоциацията на организациите на българските работодатели

БСП се срещна с Асоциацията на организациите на българските работодатели. По време на срещата лидерът на партията Корнелия Нинова е акцентирала върху данъчната политика, на която залага левицата.

Предлага се корпоративният данък за фирмите да остане 10%, както е досега. Да бъдат променени доходите на физическите лица и да бъде въведено семейно подоходно облагане с намаляване на данъка с 500 лева на всяко дете.

БСП е представила идеята си за 6 електронни регистъра. Според социалистите, регистрите ще помогнат на икономиката и ще са средство за борба срещу корупцията.

По думите на Нинова, българската икономика има нужда от кадри. Затова трябва обвързването да се обвърже с нуждите на икономиката. Червената лидерка обещава трайно законодателство, без лобистки интереси в него, и с оценка на въздействие на всеки един закон. 

Според председателя на БСП е нужно преустройство на Българската банка за развитие с ориентация към малките и средни фирми, както и увеличаване капацитета на Българската агенция по транспортно застраховане, за да се подпомогне износът. Нужни са и данъчни облекчения за стартиращи компании и фирми, разкриващи работни места в слабо развити райони.

На срещата с бизнеса са били обсъдени и бележките на БСП по Плана за възстановяване и развитие, както и алтернативния план на левицата.

"Живеем в абсурдна бизнес среда", заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на съюза "Произведено в България" Кънчо Стойчев. Той подчерта, че административната тежест е изключително висока, а също така са високи и таксите, които бизнесът трябва да плаща. Те възлизат на около 4,5 млрд. лева годишно или около 4,5% от БВП. За сравнение в страните от Европейския съюз таксите са не повече от 0,5% от БВП, тоест в България са десет пъти по-високи от средните за ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във