Банкеръ Weekly

Общество и политика

БББ СЕ НАДЯВА НА ПОДКРЕПА ОТВЪН

След първоначалните разгорещени словесни битки между лидерите на БББ-1 и БББ-2 Жорж Ганчев и Христо Иванов последва период на напрегнато затишие в отношенията между тях. Вероятно и двете страни изчакват съдът да се произнесе за легитимността на партиите им. Поддръжниците на Ганчев и Иванов предпочетоха мълчанието пред политическата активност. Но едва ли има съмнение, че тази тишина е само временна тактика и че активизирането на двата лагера в БББ тепърва предстои. Още повече че съдът обяви за незаконни промените в състава на политическия съвет на Бизнесблока, с които Жорж Ганчев отстрани от ръководството Христо Иванов и Христо Петров. А това е сериозна предпоставка за край на летаргията.


Народните представители от несъществуващата вече парламентарна група на Бизнесблока се надяват скоро съдът да се произнесе и по въпроса за лидерството в партията. Междувременно се усложниха нещата около Христо Иванов. Въпреки че на присъединяването на бизнесдепутатите Цветелин Кънчев и Георги Дилков към парламентарната група на Евролевицата най-остро реагира Жорж Ганчев, политическият му съперник имаше повече основания за това. От проведения конгрес на БББ-2 в края на миналата година изтече много вода, но наблюдателите едва ли са забравили присъствието на днешните евродепутати на форума в НДК. За Христо Иванов, както и за Жорж Ганчев, битката се състои преди всичко в привличане на гласове в полза на собствената политика. И ако Жорж не се е надявал особено на подкрепа от страна на Дилков и Кънчев, то Христо Иванов определено ги виждаше като част от бленуваната парламентарна група на Бизнесблока.


Сигнал за начало на по-високата политическа активност на БББ-2 бе даден миналия четвъртък на заседанието на политическия съвет на партията. Ръководството на по-младия от двата Бизнесблока сякаш се събра най-вече за да се убеди в собственото си присъствие на политическата сцена и в принадлежността си към новосформираната партия. Обсъдена бе подготовката на предстоящите общински и регионални конференции в градовете, където местните председатели все още не са заявили официална подкрепа за Христо Иванов като евентуален бъдещ лидер на Бизнесблока. Законодателната програма до края на пленарната сесия също бе сред обсъжданите теми.


Истинската причина обаче за свикването на политическия съвет несъмнено е необходимостта от скорошно сформиране на парламентарна група. Според Христо Смоленов най-удачният вариант е да се избере компромисно ръководство, което да оглави групата до приключване на регистрацията. Това е опит да се консолидира групата, независимо че решение на съда все още няма. Когато то стане факт, вече ще се търси и партиен ангажимент от страна на народните представители - уточни той. Условието, което Христо Иванов и поддръжниците му поставиха, бе Жорж Ганчев да не участва нито във временното, нито в евентуалното бъдещо ръководство на ПГ на БББ.


Всеки, който си въобразява, че може да минира отново Бизнесблока, греши - отговори от своя страна Ганчев и за пореден път обвини управляващите за проблемите в собствената си партия. Според Нансен Бехар основният въпрос днес е ще има ли Бизнесблок, а не ще има ли парламентарна група. Той е убеден, че хора с центристко мислене ще се обединят около идеята за създаване на нова група.


Очевидно и двата лагера в единната някога партия се надяват на подкрепа отвън. Този вариант за решаване на проблема звучи още по-актуално след присъединяването на Цветелин Кънчев и Георги Дилков към свитата на Томов. Това още по-вече стесни кръга на евентуалните членове на една нова парламентарна група на Бизнесблока. И все пак неотдавна Нансен Бехар заяви, че Решение на вътрешнопартийните си проблеми можем да търсим единствено в хода на съвместна дискусия. Думите му биха могли да се възприемат и като знак за подобряване на отношенията между БББ-1 и БББ-2. Но осъзнаването на истината, че е крайно време взаимодействието между тях да се постави на друга основа и да се преодолее схемата на тайните срещи и поверителните разговори, все още не означава, че е поставено началото на един нов етап. За да има обединение, е необходим обединител, а неговата фигура ще изплува едва след решението на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във