Банкеръ Weekly

Общество и политика

BAYERISCHE VEREINSBANK ПРЕДЛАГА 45 МЛН. MАРКИ НА ЛЕТИЩЕ БУРГАС

Германската BAYERISCHE VEREINSBANK AG предлага кредит от 45 млн. г. марки за финансиране на проекта за разширение и развитие на летище Бургас. Банката настоява за гаранция по заема, предоставена от БУЛБАНК или от Министерството на транспорта. Предложените от германците условия за отпускането му са: лихва - шестмесечен FIBOR плюс 1% годишно; 0.25% годишна комисиона върху непреведените суми; 0.25% върху общия обем на кредита, начислявани за управленски разходи. Периодът на изплащане е пет години, като аеропортът ще получи 85% от заема под формата на стоков кредит.


BAYERISCHE VEREINSBANK е изразила готовност да разработи и структура за средносрочното и дългосрочното финансиране на проекта за летище Бургас. Финансовата институция обаче очаква преди това българските власти да си изяснят юридическата рамка, под която ще се реализира целият генерален план за развитие на аеропорта. В предложението си германците деликатно са намекнали, че проектът е много подходящ за смесено - държавно и частно участие.


Генералният план на летище Бургас е разработен от най-голямата британска консултантска фирма Mott McDonald, избрана за това през май 1994 г. от Икономическата комисия на Европейския съюз. Според направеното от нея технико-икономическо проучване съществуват всички условия аеропортът да се превърне в едно от най-големите транзитни летища в Южна Европа: стратегическо местоположение, отлични метеорологични условия, писта с дължина 3200 м, съвременни навигационни съоръжения, собствена зона за свободна търговия (след като бъде изградена) и възможности за съвместна дейност с порт Бургас (за комбиниран транспорт).


Прогнозата на Mott McDonald е, че до 2013 г. броят на самолетите, обслужвани от летището, ще се увеличи между два и четири пъти.


Намеренията за развитие на летище Бургас включват реконструкция на сградата за заминаващи пътници по международни линии, изграждане на нови търговки обекти, разширяване на перона, строеж на нови стоянки за пътнически и товарни самолети, изграждане на нов карго терминал със съвременни съоръжения за обработка на товари, създаване на нова свободна зона, разположена на 400 дка северно от аеропорта.


Съгласно направените от англичаните разчети за реализирането на генералния план ще са необходими около 67 млн. щ. долара. Към проведения в края на миналата година конкурс за набиране на оферти за неговото реализиране проявиха интерес огромен брой фирми от Германия, Англия, Франция, Австрия, Италия, Испания, Холандия, Турция, Китай и Македония. Въз основа на 12 изисквания специалната тръжна комисия направи предварителна селекция и състави т.нар. къса листа на най-сериозните кандидати. Според събраните точки те са подредени в три групи. В първата са фирмите изпълнители:


* IBCOL Technical Services - Германия;


* Hochtie


f - Германия;


* Grupo ferrovial - Испания;


* Siemens Air Traffic Management - Великобритания.


Във втората са банките - BAYERISCHE VEREINSBANK. А в третата - консултантите:


* Deutsche Morgan Grenfell - Германия;


* Price Waterhouse - Великобритания;


* Muc Air Services - Германия.


Както съобщиха от Министерството на транспорта, в момента избраните кандидати подготвят подробни оферти. В близките седмици ще бъде обявен и търгът за избиране на конкретните фирми.


Обекти от генералния план за развитие на летище Бургас и необходимите за построяването им инвестиции


Обект Предварителна цена (в млн. щ. долари)


Разширение на пистата (16 дка) 2.250


Нова пътека за рулиране (8 дка) 0.65


Инсталация за зареждане с гориво 1.0


Дренаж за повърхностни и отпадни води 7.75


Разширение на пътническия терминал 6.0


Нов пътнически перон (32 дка) 3.0


Нов хангар (6.5 дка) 6.0


Карго мощности 24.3


Други съоръжения 12.1

Facebook logo
Бъдете с нас и във