Банкеръ Daily

Общество и политика

Бащи протестираха за повече права

В днешния ден на бащата - 26-и декември, бащи протестираха пред Арменския културен дом в столицата с искания за въвеждане на споделено родителство за децата на разведени майки и бащи, информира БНР. Празникът на бащата е свързан именно с признаване на ролята на бащите като равноправни родители и нуждата от осъзнаване на важната им функция в изграждането на децата като личности.

Всеки втори брак у нас завършва с развод, обясни Марко Луканов, председател на фондация "Бащи за отговорно родителство". Той изчисли, че в случаи, когато родителските права се присъждат на майката, бащата вижда детето си приблизително четири дни в месеца. И от време на време на някой официален празник и дори това право не е гарантирано.

Протестиращите настояват да се разделят родителските права на две или времето, в което детето прекарва с единия и с другия си родител да се раздели по равно. В повечето европейски държави това вече го има в закона. В нашия закон това нещо отсъства и съдиите никога не го присъждат точно с такова основание.

Татковците са подготвени и за по-мащабни акции, ако от протеста няма ефект..

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във