Банкеръ Daily

Общество и политика

„Бащата” – българското предложение за „Оскар”

На 6 ноември 2020 г. Комисията към Националния филмов център, който трябва да избере българско предложение за наградата „Оскар“ за чуждестранен филм, реши, че това ще бъде „Бащата” на Кристина Грозева.

Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари. Бил е показван на различни фестивали по света – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Продаден е за разпространение в над 10 държави.

„Бащата” е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд „Евроимаж” и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на „Оскарите” – през 2021 година.

 Филмът ни показва как след погребението на една жена -  Валентина, опечалените й съпруг и син (съответно Васил и Павел) научават, че тя се опитва да позвъни на съседката по телефон. Васил решава, че ще се срещне с екстрасенса, който да го свърже с жена му. Ето защо принуждава отчуждилия се Павел да го последва. По време на странното си пътешествие двамата мъже – баща и син - осъзнават вината си към покойната и се сближават.

 Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Те живеят и работят заедно вече над 15 години. Дебютният им филм “Скок” (к/м) печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. Първият им пълнометражен игрален филм „Урок“ има над 30 международни награди. Вторият, „Слава”, повтаря успеха му и е българската номинация за чуждоезичен Оскар 2017.

Facebook logo
Бъдете с нас и във