Банкеръ Daily

Общество и политика

Басейнът в скалите край Синеморец е от преди повече от 10 г.

Снимка: БНР

Басейнът в скалите край Синеморец, открит при проверка на Областната управа в Бургас, е изграден преди 2010 година. Това каза за БНР кметът на Царево Георги Лапчев. По разпореждане на Окръжната прокуратура в Бургас, която се самосезира след публикации в медиите, община Царево е започнала проверка по случая.

До 22 януари 2022 г. е срокът, в който община Царево, трябва да предостави данни на Окръжната прокуратура в Бургас за строителството край Синеморец, където комисия от областната управа установи, че частен собственик е изградил в скалите басейн върху публична държавна собственост. Сега предстои от общината да извършат проверка на място, каза кметът Георги Лапчев.

„Мисля, че става дума, днеска го проверихме, е един имот, който предполагаме, че е изключително държавна собственост. Видяхме в Гугъл Ърт, че той съществува въпросният басейн още преди 2010 година. Дотогава успяхме да върнем времето назад, но това е проверка, направена само през компютър. Не мога да кажа чия собственост е, предстои да направим проверка, констативен протокол и съответно, в случай, че се окаже, че наистина е незаконно построен, категорично ще има заповед за премахване“, обясни той.

Вчера областният управител на Бургас Мария Нейкова заяви, че частен имот препречва пътя до скалите, където е вграден басейнът.

„Преди басейна има имот, който е частна собственост и който имот възпрепятства достъпа на държавата до държавния имот, в който е изграден този басейн“, посочи тя.

По първоначална информация частният имот с вградения в скалите басейн е собственост на известен оръжеен търговец.

Що се отнася до 3-те незаконни постройки край т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец", тъй като нито една фирма не се включи в обществената поръчка, обявена от областната управа за събарянето им, сега от там призовават родолюбци, организации и институции да се заемат с премахването на тези имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във