Банкеръ Weekly

Общество и политика

Барозу иска промяна на европейския договор

В първата си голяма реч след лятната ваканция, изнесена в Хага, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова държавите членки да подпишат нов договор, който да доведе до още по-голямо единство в Евросъюза. Изказването му дойде съвсем скоро след излязлата в германската преса информация, че Берлин се опитва да прокара в Брюксел идеята за нов Европейски договор (бел. ред. - за тези публикации писахме в предишния ни брой). Пред Конвента на съдиите от Върховния съд в Хага Барозу каза, че силата на европейско ниво трябва да бъде консолидирана до такава степен, че ЕС да може ефективно да решава всички проблеми. Според него в момента ние преживяваме ситуация, в която се нуждаем от по-голямо единство и съгласуваност на политиките, както и от по-голяма законодателна хармонизация. За 56-годишния португалец, който е на сегашния си пост вече близо осем години, кризата е доказала необходимостта не само да завършим нашия икономически и валутен съюз, но също така да се стремим към по-голяма икономическа интеграция, както и към по-дълбок политически и демократичен съюз, с подходящи механизми за отговорност.


По време на речта си Барозу отново засегна и една от най-противоречивите през последните години теми. Той заяви, че имаме нужда от повече интеграция, и естествената последица от нея би трябвало да е по-голямата демокрация. Това е доста често срещано мнение на еврократите, но не бива да забравяме, че по-голямата интеграция няма как да доведе механично и до по-голяма демокрация.


На най-високо ниво в европейската централа в момента се подготвят проектопредложения, които целят да доведат до засилване на единството и до дебат за промяна в Европейския договор още през декември. Това вече предизвика разногласия между държавите членки, тъй като голяма част от тях са доста предпазливи по отношение на предвижданите корекции.


Интересно е, че пресслужбата на Европейската комисия публикува само избрани откъси от речта на Барозу, която беше произнесена при закрити врата. Говорител на председателя обясни за европейската медия EUobserver, че самият той е помолил своя екип да не интерпретира позицията му дали подкрепя промяна в Европейския договор, или не. От кабинета му добавиха също така, че речта е засегнала основно конституционната теория. Както и че председателят на Еврокомисията ще даде повече подробности, свързани с идеите му за реформи в общността, по време на изказването си за състоянието на съюза, планирано за 12 септември.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във