Банкеръ Daily

Общество и политика

"Барометър": Ако изборите са днес, ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС влизат в парламента

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес.Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Барометър България“, направено два месеца след последните избори за народни представители и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП. Анкетата е сред 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона.

21,7% от заявяват твърдо, че няма да гласуват. За ГЕРБ биха гласували 34,2% за БСП – 27,6%, за обединените Обединени патриоти – 11,2% и за ДПС – 8,6%.

Партия Воля, която в момента е парламентарно представена, биха подкрепили 2,2% от анкетираните. При така декларирана подкрепа, ако изборите бяха днес, формацията нямаше да попадне в Народното събрание, коментират социолозите на "Барометър", цитирани от Нова телевизия.

В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, „Да, България“, „Нова република“, АБВ. Твърдо под 4 % остава подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%.

Според проучването се увеличава се подкрепата и за Патриотите. Техните избиратели са оценили положително ролята им за отстраняване на ДПС от властта и като балансьор в българския политически живот. Доверието към ОП най-вероятно е свързано и със заслугата им за увеличение на минималната пенсия веднага с близо 1/4 при сформиране на правителство и управленска програма.

Десните партии поотделно печелят симпатиите на между 1,7-1,9% от анкетираните. Не е ясно дали, ако те се съюзят, един нов десен субект би акумулирал достатъчно електорална нагласа са прескачане на 4-процентната бариера за представяне в парламента. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във