Банкеръ Daily

Общество и политика

Баритонът Владимир Стоянов със „Златен век“

Владимир Стоянов

Утре (4 февруари) от 19.00 часа не пропускайте големия български баритон Владимир Стоянов, който ще гостува на Софийската опера и балет в галаспектакъла „Риголето” от Джузепе Верди.

Причината да привлечем вниманието ви към него е не само силното му превъплъщение в ролята на Риголето, а и фактът, че днес той бе удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век“ и Грамота за приноса му в развитието на българското оперно изкуство и популяризирането му по световните сцени.

Стоянов е търсен на международната оперна сцена заради ролите си от репертоара на Джузепе Верди. Работил е с едни от най-известните диригенти като Рикардо Мути, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Джанлуиджи Джелмети, Енрике Мацола.

Високото отличие Стоянов получи по време на официална церемония в Министерството на културата в присъствието на съветника на министъра на културата доц. д-р Венцислав Велев, директора на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова и на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов.

„В галактиката на оперните театри Владимир Стоянов е най-търсения баритон в Италия, в почти цяла Испания. Предстои му да открие сезона в „Сан Франциско опера”. Той е един от нашите съвременни артисти, които не забравят България и на всяка една моя покана винаги се е отзовавал и е взривявал публиката”, представи го академик Карталов.

Владимир Стоянов благодари за високото отличие и за съвместната работа с Националната опера и балет. Той призна, че винаги е ходел с високо вдигната глава, защото пътят, по който се движи, е утъпкан от големи имена.

„Операта в България е била и е на изключително високо ниво“, подчерта артистът и благодари за огромното признание на Министерството на културата.

Припомняме, че през октомври 2019 г. Стоянов бе удостоен със званието „Рицар на Верди” от Клуба на 27-те. Това е елитен клуб, учреден през 1958 г. в бара „Пещера Мафалда“ в центъра на Парма. Той обединява най-страстните почитатели на композитора Джузепе Верди. Членовете на клуба се събират на по сандвич, чаша вино, поезия и творби на Верди. И разбира се, обсъждат кой певец е най-добрият изпълнител на Верди, като за 2019-а изборът им единодушно бил за Владимир Стоянов.

На пергамента, който баритонът ни получил, било изписано, че „той успя да пресъздаде самотата, болката, терзанията и тревогите на най-обичаните герои на Джузепе Верди, като с изискана елегантност ги предаде на публиката по целия свят".

Facebook logo
Бъдете с нас и във