Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бареков внася смекчен вариант на законопроект "чисти ръце" в парламента

Операция "Чисти ръце" или "Закон за чистите ръце в политиката", лансиран от бившия телевизионен водещ Николай Бареков ще бъде внесен утре в деловодството на парламента от двамата депутати, които преминаха в структурите на "България без цензура" Светлин Танчев и Румен Йончев. Това обяви на пресконференция лидерът на гражданското движение Николай Бареков, след провеждането на кръгла маса, в която беше разискван обхвата на норматива.

"Този законопроект, който се подкрепя от "България без цензура", ВМРО и Земеделски народен съюз има за цел да покаже кои са гражданите и кои са мафиотите", каза Бареков. Новият политик обясни, че операция "Чисти ръце" ще бъде подкрепена от депутати както от ГЕРБ, така и от БСП, което може да доведе и до разцепление в двете партии.

"Този закон започна по идея на гражданите и е леко изискан. Той можеше да бъде много по-суров и крут, но и в този си вид трудно ще бъде приет в този парламент. Затова предпочетохме да създадем балансиран и консенсусен продукт, който да не е стига до крайност, но да осветли имуществото и доходите на политиците. Предупреждавам 42-то Народно събрание, че ако не приеме този софистициран проект, в другия парламент ще бъде много суров и ще стигнем до допитване до Конституционния съд как да се въведат по-строги мерки, като една от тях да бъде разтурване на общинските съвети, които работят с мафията", разясни Бареков.

Законът е съвместим с българското и европейското законодателство и не нарушава Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Ако операция "Чисти ръце" бъде приета, под обхвата на норматива ще попадне и Закон за приватизация и следприватизационен контрол. Той ще обхване 10-годишен период назад във времето, в който да се проверяват всички сключени сделки. За реализирането и привеждането в действие на закона ще са нужни между 5 и 10 млн. лв. на година, изчислиха от "България без цензура".

Гласовете, които получи гражданската инициатива на европейските избори да се броят срещу това правителство и за нови парламентарни избори, каза Бареков и определи референдума в Крим като геополитическа катастрофа. Той не може да бъде признат, тъй като България е член на Европейския съюз. Бареков твърдо се противопостави на идеята пакта да наложи санкции върху Русия, тъй като това автоматично означавало, че ще настъпи крах за икономиката на България.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във