Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бареков поиска "главата" на Лозан Панов

Евродепутатът Николай Бареков поиска освобождаването на Лозан Панов от поста председател на Върховния касационен съд. В писмо до Висшия съдебен съвет Бареков се оплаква, че не е бил допуснат да присъства на лекцията на ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши, на която тя представи "румънския модел" в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Основен организатор на посещението на румънката у нас бе Лозан Панов, поради което възмущението на Бареков е насочено срещу него.

Колкото до жалбата му, тя бе вкарана като извънредна точка в дневния ред за заседанието на пленума на ВСС в четвъртък (23 март). След повече от час дебати, в които срещу Панов се посипаха всевъзможни обвинения, с 12 гласа "за" съветът реши да приеме писмото само за сведение, защото въпросите кой е организирал охраната на залата в Съдебната палата, където Кьовеши се срещна с магистрати и граждани, и защо не е бил допуснат вътре евродепутатът - не били от неговата компетенция.

Самият Панов не присъства на заседанието, защото беше в отпуск. След гласуването обаче членът на ВСС Светла Петкова побърза да предупреди: "Нека гражданите знаят, че ВСС не оставя без разглеждане сигналите, дори когато ги приема само за сведение. Това писмо отговаря на всички изисквания за сигнал и ние като административен орган сме длъжни да предприемем проверка по него, за да го приключим...". Тоест сагата "Панов" ще има продължение.

 

(Още по темата - на стр. 16 в "Параграф 22")
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във