Банкеръ Daily

Общество и политика

Бареков на протест в Буджака: Прокопиев и Доган заедно управляват България

Фото: БНР

Днес по обяд започна протест пред имот на бизнесмена Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол, организиран от бившия евродепутат Николай Бареков. По думите му имотът, построен над скалите, спира достъпа до морския бряг и забележителната местност Райския залив. Протестът ще премине под надслов „Върнете Буджака на хората“.

По информация на БНР близо 20 души с плакати, съдържащи различни квалификации за председателя на "Да, България" Христо Иванов и обвинения, че е слуга на олигархията, са се събрали пред имота на Прокопиев и имоти на други частни собственици, които се намират над емблематичната скала „Германката“ в местността Буджака. Протестиращите обвиняват Иванов и други представители на коалиция „Демократична България“, че са организирали масовото ходене на плаж в парк „Росенец“ край т.нар. летен сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, а не са на този протест. Бареков твърди, че в Буджака има заграбен частен плаж, както и ограничен достъп до брега.

Протестиращите са поставили трибагреник на една от оградите, която препречва пътя до скалите и са тръгнали по стръмна пътека, отвеждаща до брега, с викове „Прокопиев, излез“. 

По-рано бившият евродепутат призова от профила си във Фейсбук към протеста да се присъединят Христо Иванов и активиста на "Демократична България Ивайло Мирчев, които бяха организатори на акцията в парк „Росенец“.

Според проверка на Националното радио край имота на бизнесмена Иво Прокопиев е оставена пътека, която отвежда до морския бряг. В местността Буджака има 3 имота, които спират достъпа до морския бряг, но те се намират в северната част на зоната, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

"От това, което на прима виста се вижда и по документи - няма заграден плаж, защото просто там плаж няма. Законът за устройство на черноморското крайбрежие задължава собствениците да осигуряват алеи до морски плажове, обясни Янакиев.

"Кметът на Созопол изключително некомпетентно се опитва да обясни, че има разлика между скали и морски бряг. Всичко е морски бряг, всичко! По Конституция морето е общо“, подчерта Бареков.

"Прокопиев и Доган заедно управляват България през последните 20 години, Бойко Борисов беше една маска. Те решиха сега, че е време да го сменят. Зад кулисите беше Доган, а отпред - защото са по-симпатични - бяха хората на Прокопиев", коментира той и призова лидера на „Да, България“ Христо Иванов на дебат за зависимостите му от Иво Прокопиев и от Ахмед Доган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във