Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бареков и КНСБ искат прогресивен данък

Два са лостовете, с които България може да върви към повишаване на жизнения стандарт на хората - повишаване на бюджетния дефицит и преминаване към прогресивно данъчно облагане. Това са допирните точки около, които се обединиха лидерът на "България без цензура" Николай Бареков и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Представителите на синдиката и партията разговаряха, като това е първата от седемте срещи, които инициира конфедерацията с партиите с шанс за евродепутат, в търсенето на въпроси и политики, които ще подобрят състоянието на работещия българин, заяви Димитров. "България без цензура" има своите парламентарни идеи за развитието на България. Независимо, че говорим за европейски избори, очакването на хората и самата кампания ще се фокусират върху национални проблеми и приоритети, както и конкретни решения, които работещите българи не виждат до момента. Ситуацията за страната се влошава и очакванията са да има промяна. Тези очаквания не стигат само в София, но достигат и до по-малките градове в страната. След европейските избори се очаква едно много по-ясно и видимо очакване за предсрочни парламентарни избори", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Има сходство, неясноти и различия между КНСБ и "България без цензура" в това как трябва да се развива икономиката на страната и в каква посока да върви тя. Имаме еднаквото виждане, че неолибералната политика се провали в България през последените 24 години и донесе деиндустриализация, което доведе след себе си до драматично разслоение сред обществото", коментира още Димитров. Според него на България й е нужна нова макроикономическа рамка и затова трябва да се обърне към неокейнсианска теория, да се стимулира вътрешното търсене, да се дават допълнителни стимули за доходи, както и да се подпомогне износа.

Николай Бареков от своя страна каза, че ако неговата партия се представи добре на европейските избори, то тогава ще пожелае предсрочни парламентарни избори, които да се проведат в края на юли или през август. "Преди да предприемем тази стъпка ще инициираме спешен и сериозен дебат с българския бизнес и синдикатите. Това е нужно, тъй като в момента българският народ се дели на работодатели, работници и безработни", допълни още бившият журналист.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във