Банкеръ Daily

Общество и политика

Бареков хареса гласуването с топчета в Гамбия

Българският евродепутат Николай Бареков е приключил успешно мисията си в Гамбия, съобщиха от партията му Презареди БГ. В столицата Банджул в деня на изборите българският политик е направил оценка на цялата избирателна процедура, а ден по-късно е дал пресконференция пред представители на политическите партии, граждани и журналисти. Оценката на европейската мисия за изборите за парламент е много добра. 

"За разлика от България там всичко е прозрачно и народът знае кой и с каква програма ще управлява два дни след изборите", заяви Бареков ден след завръщането си у нас. Той се похвали, че е получил пълно одобрение от народа в Гамбия. Евродепутатът информира, че изборите с абсолютно мнозинство е спечелила Обединена демократическа партия - част от КП "2016", която на президентския вот в края на миналата година е подкрепила настоящия държавен глава Адама Бароу, а партията на бившия президент Яйя Джаме, който избяга, след като изнесе цялата хазна, е претърпяла тотален погром.

Бареков е впечатлен от мъдрото решение за справяне с измамите и неграмотността - гласуване с топчета. "Поставят се метални урни в различен цвят за всеки от кандидатите. В изборния ден гласоподавателят получава топче, изолира се зад завеса и пуска топчето в една от урните. При пускането на топчето в урната звънва камбанка, а избирателят бива белязан, което се прави за избягване на второ измамно гласуване. В дъното на урните се слага пясък или дървени стърготини за заглушаване на шума от падането на топчетата", обясни евродепутатът. По думите му в Гамбия измислили нещо уникално в желанието си да живеят в свободна и демократична държава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във