Банкеръ Daily

Общество и политика

Банов няма да оттегли промените в медийния закон

Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов отказва да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, съобщи БНР.

На онлайн среща с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков министър Банов е изтъкнал, че основната причина да внесе в този вариант законопроекта е подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. 

"Аз имам пред мен списъка на хората, които са първоначално подписани, който е много сериозен. В момента всички процедури по този законопроект са отворени. Аз казвам, че има подписки на интелектуалци, които блокират удължаването на мандатите, с което бламират фактически тези осем члена. Вие казвате, че това няма никакво значение. Сега, как да продължим разговора нататък?", е казал министърът в разговора си с Балтаков.

В отговор генералният директор на БНР отново настоява за връщане на законопроекта в първоначалния му вариант: "Моля ви, върнете законопроекта така, както трябва да бъде внесен, след което обществото, ако иска, да каже "не, аз не искам такова нещо".

"То обществото се изказа в края на юли, господин Балтаков", противопоставя се Банов. "Напротив. То не е видяло целия законопроект", отговоря Балтаков. А министърът му опонира: "Ама Вие ще определяте на обществото какво е видяло и какво не ли? Вие вече не сте просто директор на Националното радио. Вие сте директор на общественото мнение в България, може би?"

"Напротив. Вие направихте тази алюзия. Аз не съм казал такова нещо", отговоря генералният директор на БНР. "Ами правя я, защото съм български режисьор и съм така, със самочувствие да мога да я направя", казва Банов.

В четвъртък министърът на културата Боил Банов ще се срещне с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и с представители на Съвета за електронни медии.

На 21 октомври Андон Балтаков уведоми СЕМ, че освобождава предсрочно поста си от 1 ноември. Мотивът му е, че липсва на воля от страна на управляващите да осигурят независимост на БНР. А пример за това е именно проектът за промени в Закона за радиото и телевизията.

 В продължение на около година измененията са обсъждани от експертна група. Балтаков алармира, че крайният резултат на законопроекта, предложен от Министерския съвет,  не отговаря на решенията, обсъждани в групата. Затова шефът на Националното радио поиска и оставката на министъра на културата.

Един от отпадналите параграфи в законопроекта е мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да удължат от 3 на 5 г. През юли шефът на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов внесе подобно предложение, след което интелектуалци и бивши служители на БНТ разпространиха позиция, в която се изразяваше несъгласие мандатът на шефа на БНТ Емил Кошлуков да стане 5-годишен, а Рашидов оттегли предложението.

След като Балтаков депозира оставката си, журналисти от БНР разпространиха отворено писмо, с което подкрепиха протеста на генералния си директор. Те също призоваваха да бъде оттеглен предложеният от Министерството на културата законопроект.

Във вторник генералният директор на Националното радио публикува във Фейсбук обръщение до министър Банов. В него той изрази опасенията си, че Министерството на културата не осъзнава за сложността на ситуацията, в която е поставило медийната среда в България и в частност БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във