Банкеръ Daily

Общество и политика

Банов иска България да се присъедини към Конвенцията за борба с трафика на артефакти

Министърът на културата Боил Банов и генералният секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо са обсъдили усилията си за връщането на откраднати и изнесени от страната ценности.

На среща между двамата в Рим е било потвърдено желанието на България да стане страна по Конвенцията на УНИДРОА относно връщането на откраднати или незаконно изнесени културни ценности още догодина, предаде БТА. Според министъра на културата присъединяването на страната ни ще бъде още една възможност за защита на националното наследство.

Банов посочил, че през последните 20 години институциите у нас водят трудна битка срещу незаконните разкопки и трафика на археологически ценности. Той изтъкнал, че на територията на България има много археологически обекти, датиращи от 7 000 г. пр. Хр. до наши дни.

По негови думи Конвенцията ще позволи и на частните колекционери да правят постъпки за връщане на откраднати или незаконно изнесени от страната културни ценности.

Конвенцията относно връщане на откраднатите или незаконно изнесени културни ценности е приета по инициатива на Международния институт за унифициране на частното право в Рим на 24 юни 1995 г. Документът е един от международноправните инструменти за борба с незаконния трафик на културни ценности в световен мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във