Банкеръ Daily

Общество и политика

Банов: Бесен съм заради пожара в "Царските конюшни"

Забавянето на статута на "Царските конюшни", доколкото може да се говори за такова, е свързано с това, че там се водят дела за собственост. Ние трябва да сме готови така, че като вкараме утре документите по делото, те да не паднат в съда. Това поясни министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия на фона на обвиненията, че ресорното му министерство е забавило процедурата по определянето на сградата за паметник на културата. 

Министърът добави, че е "бесен", откакто е научил за пожара. Банов поясни, че сградата е защитена още през 2014-а, когато е дадено да се направи подробният градоустройствен план: "Тези указания са напълно ясни - никакво събаряне, никакво надстрояване, никакво променяне". Той беше категоричен, че дори сградите да бъдат унищожени, на мястото им няма как да се разреши издигането на нови.  

Междувременно пожарникари остават на дежурство до бившите  „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години се водят спорове.

Сигналът за инцидента е подаден минути след 03.00 часа. На мястото са били изпратени екипи от 30 пожарникари, които са успели почти да потушат огъня. Остават обаче едно-две огнища, които все още тлеят и заради това в района все още има екипи на „Пожарна безопасност защита и безопасност на населението“, които работят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във