Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКОВИЯТ СЕКТОР СПЕЧЕЛИ 121.92 МЛН. ЛЕВА

Само за три месеца банковата система е увеличила чистата си печалба с повече от 72.1 процента. Към края на март тази година всичките 27 банки и 7 самостоятелни банкови клона отчетоха печалба в размер на 70.84 млн. лв., а в края на юли тя вече е около 121.92 млн. лева. Около 71.5% от тази печалба се дължи на постоянно подобряващите се финансови резултати на БУЛБАНК, Банка ДСК и ОББ.


С най-голям ръст на печалбата от март до края на юни тази година са банките, които влизат във втора и трета група по класификацията на БНБ. Кредитните институции във втора група - Пощенска банка, БИОХИМ, СЖ ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК и БНП-Дрезднербанк (България), са увеличили печалбата си повече от шест пъти. Най-голям ръст по този показател регистрира СЖ ЕКСПРЕСБАНК, която през март е отчела загуба от 3.8 млн. лв., а в края на юни вече печели 1.16 млн. лева. Пощенска банка също е успяла да покрие мартенската си загуба от 905 хил. лв. и в края на юни вече е излязла на печалба, която надхвърля 1.43 млн. лева.


При банките от трета група, в която се подвизават Райфайзенбанк (България), Първа инвестиционна банка, ЦКБ, БРИБАНК, РОСЕКСИМБАНК и Общинска банка, общият размер на печалбата от март до края на юни се е увеличил повече от 2.7 пъти. За този период най-много - около 10 пъти - нараства положителният финансов резултат на ЦКБ и на БРИБАНК. С най-голяма печалба в групата - 5.44 млн. лв. е ПИБ.


Интересното е, че въпреки добрите финансови резултати на банковия сектор в средата на тази година печалбата му не може да достигне равнищата от юни миналата година, когато тя е надхвърляла 130.6 млн. лева. Съответно по-малко са и средствата, които е получил бюджетът от банките. До края на юни миналата година кредитните институции са платили данък печалба в размер на 58.4 млн. лева. Година по-късно хазната е получила от тях 47.1 млн. лева.


Друг парадокс е, че от средата на миналата година досега балансовото число на банковия сектор е скочило с 1.5 млрд. лв., но общият размер на отпуснатите кредити е нараснал само с 510 млн. лева. В същото време междубанковите депозити са се увеличили с около 1 млрд. лева. Числата доказват, че банкерите все още не вярват в платежоспособността на производствения сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във