Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКОВАТА СИСТЕМА ИЗЛЕЗЕ НА 117 МЛРД. ЛЕВА ПЕЧАЛБА

Адаптираха ли се към условията на Валутния борд българските банки? Ако се съди по политическите отчети - проблеми няма. Ако се съди по конкретните резултати - проблеми все пак има. Естествено привързването на лева към марката отряза възможностите за спекулативни печалби. Но свитият пазар на ДЦК и на междубанкови депозити и ниските лихвени равнища удариха здраво дори нормалните печалби и доходи на банките. Въпреки това в края на март тази година банковата система в България отчете чиста печалба от 117 млрд. лв. и плати данъци за 5.9 млрд. лева. Това е общата картина.


От 34 кредитни институции в страната 20 банки и чуждестранни клонове (Клуб на 20-те) са печеливши, а останалите (без една) - губещи. Единствено Кредитна банка се оказа неподатлива на аритметическите знаци плюс и минус, защото приключва първото тримесечие на нула.


Както може и да се очаква, в групата на печелившите влизат БУЛБАНК, Пощенска банка, ОББ, БИОХИМ, ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК и ДСК. С най-големи печалби сред тях са БУЛБАНК - 53.2 млрд. лв., ОББ - 12.4 млрд. лв. и БИОХИМ - 9.6 млрд. лева. В клуба на печелившите към края на март са и ЦКБ, БРИБ, ПИБ, Общинска банка, ЮНИОНБАНК, МБТР, ТБ България Инвест и Българска инвестиционна банка. Лидер сред тях по този показател е ПИБ - с печалба от над 7.5 млрд. лева. Повечето от чуждестранните банки и клонове също могат да се похвалят с добри резултати. Клонът на ING Bank отново държи първенството с печалба от 9.6 млрд. лв., а след него е БНП-Дрезднербанк с над 1.2 млрд. лева.


Прави впечатление, че по-голямата част от банковите печалби се дължат на чистите приходи от лихви, от такси и комисиони. Затова успехът преследва тези банки, които са изоставили спекулативните сделки и са се насочили към кредитирането и обслужването на реалния сектор. Те могат да се похвалят и с най-висока капиталова база и капиталова адекватност. Ако да печелиш значи да си богат, то Клубът на 20-те може да се похвали и с това, че държи над 90% от парите на населението. През банките, членуващи в него, минават и над 95% от левовите и валутните разплащания. Те са и институциите, отпуснали над 90% от кредитите за реалния сектор.


Бъдещето на повечето банки, които към края на март са попаднали в групата на губещите остава неясно. За някои от тях отрицателният финансов резултат е само временно явление, което бързо могат да преодолеят при добро разположение на звездите. По-голямата част от групата на 13-те губещи обаче има и друг проблем: банките не могат да достигнат самостоятелно минимално изискуемия капитал от 10 млрд. лева. И ако се надяват да получат подкрепата на влиятелна жена при запазването на лиценза, добре е бързо да привлекат нови инвеститори или да се консолидират. Тези Банки обаче нямат много време за умуване, тъй като крайният срок изтича след месец. След това онези, които не са спазили условията, ще трябва да разчитат единствено на милостта на управление Банков надзор на БНБ. А то едва ли ще е склонно на компромиси.


Трудностите, които ще имат някои банки с достигането на минимално изискуемия капитал, обаче не трябва да плашат техните клиенти. В момента всички кредитни институции са платежоспособни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във