Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКОВА НИША ЗА РОКЗВЕЗДИ

Изпълнителният директор на американската инвестиционна банка Fahnestock Co. Дейвид Пулмън гръмогласно обяви в началото на годината, че има намерение да разшири една своя оригинална идея. Пулмън отвори нова ниша в банковите услуги, като пусна ценни книжа, обезпечени чрез бъдещите хонорари на рокзвездата Дейвид Боуи. Сега банкерът смята да включи в списъка още една дузина първокласни звезди на поп-рокзвукозаписния бизнес. И докато финансовият свят осмисляше новината, се появи още един конкурент - японската компания Nomura Asset Capital Corp. Тя пуска ценни книжа, обезпечени чрез доходите на Род Стюарт.


Двете институции започнаха да се дебнат една друга и изпуснаха от погледа си онези, които също решиха да използват новата идея. Преди месец бе съобщено за създаването на нов музикално-банков алианс. Ръководството на известния продуцентски център от Ню Йорк RZO... Inc. (сред неговите клиенти са Дейвид Боуи, групата Ролинг Стоунс, съставът Кросби, Стил и Неш и др.) и фирмата Prudential Investments (инвестиционно подразделение на застрахователната компания Prudential Insurance of America) обявиха, че създават съвместно предприятие - финансовата компания Entertainment Finance International (EFI).


Основно направление в дейността на EFI ще стане кредитирането на всякакъв вид проекти, свързани със звездите на шоубизнеса. За обезпечаването на необходимите средства и EFI, както и Пулмън и Nomura предвиждат специални облигации и други ценни книжа. На въпроса защо две толкова известни компании са решили да се заемат с толкова необичаен бизнес, управителят на направление Кредитиране на проекти в Prudential Investments Андреа Кутшер отговаря така: Пазарът за кредитиране на изкуството сега е абсолютно пуст - по-точно той просто не съществува като пазар. Ние решихме, че можем да запълним тази ниша. Освен допълнителна известност във финансовия свят, проектът трябва да ни донесе и нелоша печалба.


Аналитиците на банковия пазар са на мнение, че ако плановете на EFI се реализират, то пионерите - Дейвид Пулмън и Nomura Asset Capital Corp. - рискуват да останат на сухо. Във всеки случай управителният директор на RZO... Inc. Уилям Зисбладт вече обяви, че до края на май ще бъде сключен първият контракт. Слуховете твърдят, че той ще бъде подписан от английския певец Дъсти Спрингфийлд. За следващата петилетка предприемчивите бизнесмени от EFI предвиждат сключването на няколко хиляди подобни контракта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във