Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКОВ НАДЗОР ПРОВЕРИ БУЛБАНК ЗАРАДИ ПЧБ

Инспектори от управление Банков надзор на БНБ влязоха в БУЛБАНК с една-едничка цел: да проследят целия път на парите - 14.96 млн. лв., с които Йорсет холдингс (България) АД плати за фалиралата Първа частна банка.


Сумата е преведена от чужбина по сметка на Йорсет холдингс (България) АД в централата на БУЛБАНК още на 16 май 2000 година. Три дни по-късно - на 19 май, те са пренасочени към сметката на синдиците на ПЧБ в клон Калоян на БУЛБАНК.


Още в понеделник - на 22 май, БНБ е направила запитване към най-голямата българска кредитна институция (БУЛБАНК) за чуждестранния източник, от който са изпратени парите към Йорсет холдингс (България) АД. От БУЛБАНК обаче са отказали да подадат исканата информация с мотива, че са длъжни да запазят интересите на своите клиенти. Това принуди подуправителката на БНБ Емилия Миланова да разпореди проверка на сметките на частната Йорсет холдингс България в банката.


При тази ситуация БУЛБАНК няма да се противопостави на отварянето на сметките на холдинга и на проверка на преминалите през тях пари. Банков надзор пък веднага ще предаде събраната информация на Бюрото за финансово разузнаване към Министерството на финансите. Нещо повече - инспекторите на надзора могат да извършат проверката съвместно с хората от бюрото. Докато цялата тази административна машина се завърти, Софийският градски съд нищо чудно да издаде постановление за прехвърляне на активите на фалиралата банка в полза на частното дружество. Ако това стане, държавата трудно ще успее да убеди който и да е магистрат да върне сделката обратно.


Интересът на БНБ към операциите на Йорсет холдингс (България) не е случаен. Холдингът бе единственият конкурент на държавата в търга за активите и имуществените права на ПЧБ, който се проведе на 10 декември 1999 година. Тогава синдиците на фалиралата банка Теодора Стоянова и Явор Камбуров обявиха Министерството на финансите за победител в търга.


В средата на януари 2000 г. обаче Софийският градски съд обаче декласира ведомството на Муравей Радев, тъй като то не пожела да плати с живи пари. Още тогава БНБ приведе в действие надзорния си апарат с цел да установи и евентуално да блокира източниците на финансиране на Йорсет холдингс (България) АД. Между валяците попадна Първа инвестиционна банка, която бе осигурила финансиране - от 1.5 млн. лв., на холдинга, с което той плати депозита си за участие в търга. Наказание отнесоха изпълнителните директори на банката Мая Георгиева и Матей Матеев. Според някои служители на БНБ това е била максималната санкция, която Банков надзор е имал право да наложи на ПИБ.


Да имаше как, на банката щяха да й отнемат лиценза заради кредита, отпуснат на Йорсет холдингс (България), коментираха за БАНКЕРЪ източници от БНБ, пожелали анонимност.


Сред финансовите среди сега се коментира, че синдиците на ПЧБ са допуснали холдинга да се включи в наддаването в 11.59 ч. на 10 декември 2000 г., като по това време той все още не бил направил необходимия депозит за участие в търга. Парите били преведени следобед на същата дата.


Този малък пропуск е можел да послужи като основание на финансовото министерство да атакува участието на холдинга в търга, но хората на Муравей Радев са изпуснали този шанс, твърдят от БНБ.


През април 2000 г. Софийският апелативен съд потвърди решението на СГС за отстраняване на държавата като купувач на ПЧБ. След като магистратите си свършиха работата, дойде ред на синдиците да поканят холдинга да плати и той преведе парите.


Веднага след като решението на Апелативния съд бе огласено, изпълнителният директор на Агенцията за държавните вземания Александър Раков се закани, че много внимателно ще следи дали Йорсет холдингс (България) АД ще плати и откъде ще дойдат парите. Идеята на финансовото ведомство бе, след като засече, че парите са постъпили по сметка в българска банка, да поиска от Йорсет холдингс (България) да докаже произхода им.


Холдингът за пореден път успя да надиграе хората на Муравей Радев, тъй като до 22 май те не бяха разбрали, че парите за покупката на ПЧБ са пристигнали в България. Въпросът сега е дали чиновниците въобще ще предприемат действия за изясняване на произхода на капитала, с който е платено за ПЧБ, или ще си останат с голите закани. Според приетия през юли 1998 г. Закон за мерките срещу изпиране на пари (чл.3, ал.1 и ал. 2) банките са задължени да идентифицират всички операции, които надхвърлят 30 млн. стари лева (30 хил. нови лева). Преводът за Йорсет холдингс (България) АД попада точно в тази група. В чл.12 на същия закон изрично е записано, че министърът на финансите по предложение на Бюрото за финансово разузнаване може да спре за три работни дни всяка операция, за която възникне съмнение. Излиза, че въпросът с изясняването на произхода на парите, с които Йорсет холдингс (България) АД е платило по сметката на синдиците на ПЧБ в БУЛБАНК, е изцяло в ръцете на чиновниците на Муравей Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във