Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКИТЕ ЩЕ БЪДАТ БЕЗКОМПРОМИСНИ

На 30 април представителите на ДСК, БУЛБАНК, ОББ, БИОХИМ, ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК, ЦКБ и Общинска банка, кредитирали изкупуването на пшеницата през 1997 г., се срещнаха с министъра на земеделието Венцислав Върбанов и със заместник-министъра на финансите Димитър Радев, за да обсъдят пакет от мерки, необходими, за да се ускори връщането на просрочените зърнени кредити. По време на разговорите от банките бе поискано да разсрочат вземанията си от фирмите, ползвали зърнени кредити с държавна гаранция. Банките обаче категорично отказаха да направят този компромис спрямо всичките си длъжници. Състоянието на всеки един от тях ще бъде преценено внимателно и разсрочване ще бъде дадено само на онези фирми, чието финансово състояние гарантира редовно обслужване на реструктурираните задължения. Тези щастливци обаче няма да са много. В повечето от случаите кредитните институции незабавно ще предприемат всички мерки, за да продадат обезпеченията.


За да освободи пазарът от излишното зърно, правителството ще изкупи около 250 хил. т пшеница. То има финансовата възможност да плати за тон пшеница цена, равна на нейната себестойност - около 280 хил. лева. Превишението на приходите в бюджета над разходите, които през март достигнаха 416 млрд. лв., позволява този лукс. Още около 100 хил. т ще бъдат продадени в чужбина по цена 100 щ. долара (180 хил. лв.) за тон. От тези сделки в предприятията ще влязат около 88 млрд. лева. Освен това според министър Върбанов вече е започнала процедура за приватизация на Зърнени храни ЕАД. Той заяви, че очаква дружеството да бъде продадено до края на тази година, като част от получените пари ще останат в него и с тях то ще може да се разплати с кредиторите си.


Целта на мерките, които ще бъдат предприети, е всички банки да получат парите, с които през 1997 г. са финансирали изкупуването на пшеницата, без да се използва гаранцията, предоставена от ДФРР. Според експерти обаче много от кредитните институции ще посрещнат новата кампания по изкупуване на зърното с несъбрани стари заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във