Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКЕРЪ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ СИ ЗА ЕФЕКТИВЕН МЕНИДЖМЪНТ

Вестник БАНКЕРЪ избра за пети пореден път носителите на най-ангажиращия банковите мениджъри приз Банкер на годината.


Редакцията на вестника реши, че не трябва да бъдат подминати заслугите на хората, които успяха да задържат хиперинфлацията, да овладеят валутния курс и да положат основата на сегашната финансова стабилизация. Затова БАНКЕРЪ наруши традицията си да не награждава централните банкери и присъди специалния си приз на Светослав Гаврийски - като министър на финансите на служебното правителство той допринесе за преодоляване на финансовата криза и за сключването на петото стенд-бай споразумение с Международния валутен фонд, а като управител на БНБ - за въвеждането на Валутния борд и укрепването на банковата система. От г-н Гаврийски очакваме обаче да преодолее подводните ями, които се срещат под притихналата повърхност на настъпилата стабилизация и да преведе банковата система до отвъдния твърд бряг.


За никого от банковите мениджъри не е тайна, че успешната, стратегическа банкова сделка е преди всичко талант, вдъхновение и едва след това - хладно премерени действия. Банкирането е интелектуална дейност от най-висок ранг. Затова наред с утвърдените вече подходи за изследване на масовите нагласи и преценки тази година БАНКЕРЪ акцентира върху качествените показатели, характеризиращи банковата дейност. Това бе неизбежно - след поредицата банкови фалити и промени в банковото законодателство и банковите регулации. С тази идея в. БАНКЕРЪ направи избора на своите призьори, след като пресметна и класира резултатите от дейността на банките през деветте месеца на годината, като, разбира се, отчете и данните, известни към края на ноември тази година, по единадесет балансови и аналитични показателя, между които балансово число, размер на привлечените средства от граждани и фирми, капиталова адекватност, ликвидност, съотношение на безнадеждните вземания към общата сума на вземанията, съотношение на отпуснатите кредити към общата сума на активите, съотношение на печалбата след плащане на данъци към балансовото число и към акционерния капитал и други.


Наградата за най-добър мениджър на най-ефективно управляваната банка в.БАНКЕРЪ присъди на главния изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев. Детайлният анализ на управляваната от него кредитна институция, която оглавява банковата класация, показва, че някои митове, като например този, че БУЛБАНК не раздава кредити, нямат нищо общо с действителността. Резултатите на банката през годината оставят без статистически мотив и други твърдения - за някакви изключителни преференции спрямо нея на пазара.


През отиващата си година в остра конкурентна борба с другите частни банки с най-добри финансови показатели се откроиха няколко кредитни институции - Първа инвестиционна банка, ЮНИОНБАНК, Общинска банка, Кредит Експрес.


Вестник БАНКЕРЪ връчи наградата за мениджър на най-стабилна частна банка с традиции на българските пазари на изпълнителния директор на ЮНИОНБАНК Иван Радев.


Приза за мениджър на най-бързо развиваща се млада кредитна институция в. БАНКЕРЪ даде на изпълнителния директор на Общинска банка Ваня Василева. По ефективност на управлението Общинската банка се нарежда на четвърто място в общата класация на двадесет и една български кредитни институции, които успешно пребивават на финансовия пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във