Банкеръ Daily

Общество и политика

БАНКЕРЪ честити Цветница на своите читатели!

БАНКЕРЪ честити на своите читатели големия християнски празник Цветница!

Източноправославните християни честват днес Вход Господен в Иерусалим, наричан още Цветница, Цветна неделя или Връбница, а от западните църкви - Палмова неделя. Празникът открива Страстната седмица - последната седмица от Великия пост, - през която вярващите съпреживяват страданията и смъртта на Исус Христос на кръста.

В четирите евангелия на Новия завет се описва влизането на Христос в Ерусалим, яхнал магаренце. Според тях народът го е приветствал и постилал пътя му с одежди, цветя и палмови клонки, с каквито по обичая са били посрещани победителите. Същия ден Божият син отива в иерусалимския храм, прогонва оттам търговците и изцелява болни и недъгави люде. След това жителите на града повярвали, че той е Спасителят.

По традиция на този ден в съвременния Ерусалим има кръстно шествие начело с предстоятеля на православната Ерусалимска патриаршия.

На днешния ден от 9.30 часа с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде отслужена Архиерейска Златоустова света Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в столицата.

Очаква се богослужението да бъде оглавено от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.

По същото време ще започне архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмца Неделя“ в София. Тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на софийския митрополит.

Вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на Жениха, с което Православната църква влиза в Страстната седмица. От 18.00 часа в митрополитския храм „Св. вмца Неделя“ богослужението ще бъде оглавено епископ Поликарп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във