Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКА СЛАВЯНИ ПАК СТЪПВА ВЪВ ВЕЗНАТА НА СЪДЕБНАТА БОГИНЯ

За втори път следствието приключи и изпрати в прокуратурата делото срещу бившите изпълнителни директори на банка Славяни Петко Колев и Румен Жечев за изготвяне на обвинителен акт. Според заключителното постановление от 27 януари 2000 г. двамата банкови директори ще отговарят за раздадените необезпечени и неиздължени кредити в размер на 3 456 534 324.43 стари лева. Колев и Жечев ще отговарят за престъпване на чл.282, ал.3 от Наказателния кодекс. Сред фирмите, на които те са отпуснали необезпечени кредити, фигурират Радио-телевизионен комплекс 7 дни АД, Трейд проксима ЕООД, ИФФ Груп ЕООД, Билд Центавър ЕООД, Ес Джи Ей интернешънъл холдинг, финансово-брокерска къща Тангенс, Ива Трейд ЕООД, Мирабел ЕООД, Мастер Орион. Следствието прави извода, че двамата обвиняеми са нарушили действащите нормативни документи при отпускането на кредити и при преоформянето на стари в нови. Румен Жечев и Петко Колев системно са нарушавали правилата, като с това са причинили значителни вредни последици и пропуснати ползи за банката, което е подкопало доверието към Славяни. Естественият край на една подобна ситуация е фалитът на банката.


Делото срещу Петко Колев и Румен Жечев бе образувано на 25 май 1997 г. с постановление, подписано лично от Иван Татарчев - главен прокурор по онова време. Тогава беше съобщено, че от края на 1993 до 23 септември 1996 г., когато банка Славяни бе поставена под особен надзор, те са раздали неправомерно 2.3 млрд. лв. кредити на 18 фирми. На Колев и Жечев им бе наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на по 10 000 000 стари лeва.


В официалното съобщение на Главна прокуратура за това дело тогава се казваше още, че ще се събират доказателства за престъпления, извършени и от други ръководни длъжностни лица в банката. Както и че ще бъдат разследвани кредитополучатели във връзка с незаконен износ на капитали и незаконно придобиване на имоти и авоари зад граница. От своя страна тогавашният главен секретар на МВР Георги Георгиев заяви, че фирми, собственост на депутата Георги Агафонов, са теглили милиони долари от Славяни, след което са ги преоформяли в левови кредити. Кредитите пък са усвоявани чрез преводи към подставени фирми, регистрирани в Доминиканската република и Канада и принадлежали на хора, работещи в банката. Парите са вложени в покупка на имот, чиято стойност била 11.3 млн. щ. долара.


Следствено дело срещу тези служители обаче не бе започнато. Но се говори, че натрупаните от следствието материали ще причинят, меко казано, доста неприятности и на други бивши ръководители от банка Славяни. Чакала се тежката дума на Върховната касационна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във