Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАНКА ОТ ЗАПАДНА САМОА ХВЪРЛИ ОКО НА КАПИТАЛБАНК

International Busines Bank Corporation Ltd. (IBBC), базирана в Западна Самоа - островна държава в Южния Пасифик, е изпратила писмо до БНБ, в което изразява интереса си към обявената в несъстоятелност КАПИТАЛБАНК. Ако се съди по писмото, ТВВС е създадена през 1991 г., има свои представителства в Казахстан, Киргизстан, Руската федерация и Унгария и възнамерява да създаде у нас дъщерна финансова структура, като закупи банка със сравнително малки загуби. Според проучванията на нашите експерти такава банка е КАПИТАЛБАНК, пишат финансистите от Южния Пасифик.


В отговор БНБ е поискала документи, легитимиращи кредитната институция от екзотичната държава, финансовите й показатели и резултатите за изминалите три счетоводни години, както и намеренията й за инвестиции в КАПИТАЛБАНК. Едва след това могат да започнат и същинските преговори с IBCA. Ако офертата за КАПИТАЛБАНК е сериозна, не е изключено тя да се превърне в поредния бисер, който самоанските банкери ще прибавят към източноевропейската си финансова колекция.


Вестник БАНКЕРЪ научи за долетялата от Южния Пасифик вест на 17 април, когато проверяваше достоверността на разпространявания сред финансовите среди слух, че от КАПИТАЛБАНК се интересува Кредитна банка. Той обаче не бе потвърден от БНБ, а синдиците на КАПИТАЛБАНК и председателят на съвета на директорите на Кредитна банка Ивайло Божков не бяха намерени за коментар.


За сметка на това на 10 март 1998 г. Върховният съд потвърди решението на Софийския градски съд от 6 януари тази година за откриване на процедура по несъстоятелност на КАПИТАЛБАНК. Така синдиците й вече са с развързани ръце да договарят продажбата й като предприятие. Ако усилията им се увенчаят с успех, те ще започнат да осребряват активите на банката. Редица финансови експерти обаче се съмняват, че ще се стигне дотам. КАПИТАЛБАНК е сравнително малка по размер институция, чиито задължения са концентрирани към ТСБанк и към руските й акционери от Роял Флеш и Ронтадент. В същото време КАПИТАЛБАНК има да си събира около 10 млн. щ. долара от фирмите на Красимир Стойчев.


Повече от година бившият председател на съвета на директорите на банката Ангел Първанов водеше битка за изваждането на банката от финансовото блато. За постигането на тази цел Първанов и съветниците му осъществиха цяла поредица колкото главозамайващи, толкова и екзотични финансови операции, описани от в. БАНКЕРЪ в бр. 42 (20-26 октомври 1997 г.), бр.43 (27 октомври-2 ноември 1997 г.) и в бр. 47 (24-30 ноември 1997 г.). Екзотичните финансови схеми не помогнаха за спасяването на КАПИТАЛБАНК. Дали пък сега това няма да стори екзотичният капитал?

Facebook logo
Бъдете с нас и във