Банкеръ Daily

Общество и политика

Баневи осъдиха държавата в Страсбург

Николай и Евгения Баневи са осъдили държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Според решението България трябва да им плати 20 хил. евро заради ареста им във Франция преди три години.

Освен това другото основание за осъждането са изказвания на главния прокурор Иван Гешев и на наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева. Според решението на ЕСПЧ и двамата са нарушили презумпцията за невиновност, коментирайки разследването. И заявява:

"Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното разследване и са дали подробности за предприетите мерки, обвиненията срещу жалбоподателите и въздействието на тяхната дейност върху дружеството. Съдът счита, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като "престъпна приватизация", "източване" или "обезкостяване" за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите."

Освен това ЕСПЧ установява и нарушения във връзка с коментарите на Специализирания наказателен съд, с които той се произнася по мярката им за неотклонение на 7 декември 2018 г., съобщи lex.bg. Например спецсъдът е заявил, че по косвен, но несъмнен начин се установява съпричастността към престъпната дейност на всеки от обвиняемите и конкретно на Банев. Мотивите на съда надхвърлят описанието на подозрение."Те представляват декларация за тяхната виновност, преди каквото и да е решение по същество по наказателния процес срещу тях", пише ЕСПЧ в решението си.

В решението съдът в Страсбург изследва мотивите в множеството произнасяния на специализираните съдилища по мерките за неотклонение на Банев. Той констатира, че във всички се повтаря това, че той може да извърши друго престъпление.

„Трябва да се отбележи, че това заключение на съдилищата е мотивирано, по стандартизиран и повтарящ се начин от тежестта на повдигнатите му обвинения и от начина на действие на незаконната дейност, в която той е обвинен“, пише ЕСПЧ. Оттам изтъкват, че при положение, че Банев е обвинен за източване на предприятията си, съдилищата е трябвало да обяснят как е възможно той да продължи да го прави и след започването на наказателното производство срещу него. „В очите на Съда изглежда трудно да се предположи, че същият начин на действие би могъл да продължи да функционира по време на наказателното производство“, коментира той в решението си.

Що се отнася до възможността Банев да повлияе на свидетелите, ЕСПЧ посочва, че тя е констатирана в определенията на всички съдилища, основно с намиране на телефон в килията му. Според съда в Страсбург тези изводи биха били валидни до 25 юли 2019 г., когато е внесен обвинителният акт срещу Банев – тогава вече са разпитани 173 свидетели и са събрани множество доказателства. От ЕСПЧ обръщат внимание, че законът позволява на съда да вземе предвид показанията на свидетели от досъдебното производство, когато те съществено могат да бъдат променени по време на съдебната фаза на процеса.

Затова ЕСПЧ стига до извода, че след като всички документи и веществени доказателства са събрани и има гаранции срещу подучване на свидетелите, заключението на спецсъдилищата, че има риск Банев да окаже натиск над свидетели, ако излезе на свобода, изглежда неоснователно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във