Банкеръ Daily

Общество и политика

Банев от ареста: Иван Гешев показва "глуповата амбициозност“

Прокуратурата и ДАНС имали скромен капацитет, за да извършат преглед на приватизацията, а главният прокурор Иван Гешев показвал "глуповата амбициозност“ и "матросовски ентусиазъм“ по пътя към предизвестеното си фиаско. Това коментира обвиненият във финансови престъпления бизнесмен Николай Банев в интервю за bTV. Той отговори писмено от ареста на въпросите на Жени Марчева, като за целта съдейства неговият адвокат.

"Лично за мен... сериозен и задълбочен анализ на договорните неизпълнения и на отговорните държавни и местни институции в следприватизационния договорен период, ще бъде едно удовлетворение и изчистване на опетненото ми име. Но реализацията на тази потенциална възможност приемам с недоверие и повече от скептично", допълва Банев.

Той категорично отрича да е провалил работещи предприятия и нарича "мит“ твърденията, че чрез "обезкостяването“ на фирмите е станал милиардер. В същото време признава, че "с връзки“ е направил първия си милион, но не смята, че това е нещо лошо – а и сумата била скромна, ако човек инвестира мащабно.

Може би в момента се цели повторна приватизация да се извърши. С промени в законодателството да се развалят някои приватизационни сделки, за да бъдат направени нови с нови играчи - това сме коментирали с него, обясни адвокатът на Банев - Христо Ботев.

В Страсбург има една много обширна жалба за всичките правонарушения, извършени от българските органи по отношение на семейство Баневи. След няколко години ще има решение от Страсбург и предполагам едно много сериозно обезщетение, коментира още той.

За луксозния имот на Баневи адвокатът обясни, че е бил предназначен за срещи с чуждестранни партньори, за да не спят по хотели.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във