Банкеръ Daily

Вицепрезидентът:

Банатските българи са пример как се пази памет и българщина

S 250 a71c7faa f195 4a5b 9eed 684bd6c385b7
S 250 da60931c 23f9 4b9d b7bb b00327114ca8
S 250 5b0a7cff 3713 434c bed8 dee6c16e9c7e

Българи в душата и сърцето си, банатските българи са пример как се пази памет, родство, духовност, българщина. Когато сме заедно, когато има памет, ще пребъдем. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се в Римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София на честването на 80 години от спасяването на над 1100 етнически българи от германски военно-пленнически лагер в Тимишоара. Организатори на събитието под надслов „Списъкът на избавлението“ бяха Дружество на банатските българи в България „Фалмис“, Държавна агенция „Архиви“, фондация „Българска памет“, Католическата енория „Свети Йосиф“.

Основна заслуга за спасяването през 1941 г. на етническите българи от Западните покрайнини, Вардарска Македония, Сръбски Банат има Антон Лебанов, чийто внук присъства на честването и сподели спомени за него. „Антон Лебанов извършва голям подвиг, без за миг да се замисли за последствията за себе си и семейството си. Благодарение на неговата воля и упоритост българските войници успяват да достигнат до родните си места. Антон Лебанов не само ги спасява, но в онези трудни и гладни години, им подава ръка“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Дружеството на банатските българи в България, че пазят жив спомена за Антон Лебанов. „Малко знаят децата ни за този човек, а той е пример за героизъм и човещина“, подчерта Илияна Йотова. „Неговата памет и 80 години по-късно обединява българските общности, живеещи в Румъния, Сърбия, Република Северна Македония. Споменът, благодарността, родовата памет са силен знак, който прекрачва и границите, и времето“, заяви вицепрезидентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във