Банкеръ Daily

Общество и политика

БАН уволни шефа на НИМХ

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология, съобщи БНР.

Проф. Брънзов  посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност. Той беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват института да се отдели от БАН.

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август и заплахата синоптиците да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране.

Вчера с освирквания с вувузели десетки служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест пред сградата на Българската академия на науките. Синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката като самостоятелна научна организация.

"Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН", казват синоптиците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във