Банкеръ Daily

Общество и политика

БАН предлага пенсионни промени

Българската академия на науките предложи промени в Кодекса за социално осигуряване. Едно от предложенията гласи да се осъвременят пенсиите и така да се затвори ножицата между размера на старите пенсии, отпускани преди години, и новите, отпускани сега.

Целта е да се постигане по-висока адекватност, сигурност и устойчивост на пенсионната система. Според учените отлагането на този въпрос струва все по-скъпо на гражданите.

В годишния доклад за 2020 г. на Института за икономически изследвания към БАН се посочва, че  преизчисляването на всички пенсии с осигурителния доход за 2015 г. ще струва 1,7 млрд. лв., според данните на НОИ.
 
Второто предложение на БАН е въвеждане на лични осигурителни вноски за държавните служители, полицаите и военните, за да бъдат те равнопоставени с останалите граждани.

Друго предложение е ограничаване на възможностите за злоупотреби при пенсиите за инвалидност.

БАН предлага освобождаване на социалното осигуряване от неспецифични функции - явно и скрито субсидиране на икономиката, подпомагане на малкия бизнес и земеделието, изплащане на нетрудови пенсии и др.

Петото предложение на учените е премахване на ранното пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд и прехвърляне на ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд в частни професионални пенсионни фондове.
 
Академията на науките иска да се въвеждане и смесен (хибриден) тип пенсионна система.

При нея пенсиите пак се отпускат на базата на възраст и стаж, но се състоят от два компонента - държавна пенсия, равна на линията на бедност (или на друг обективно определен и постоянно актуализиран гарантиран минимален доход), и осигурителна пенсия, отчитаща осигурителния принос на всеки, който е плащал осигуровки минимум 15 години.

Държавната пенсия трябва да се финансира от републиканския бюджет, а променливата част - от фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, посочват още от БАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във