Банкеръ Daily

Общество и политика

БАН чества 150 години от създаването си

Българската академия на науките чества 150 години от създаването си. На днешния ден през 1869 година в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е Българска академия на науките.

В 11 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН ръководството на Академията, академици и член-кореспонденти се срещнаха с представители на поканените за честването чуждестранни академици.

Българското книжовно дружество е учредено като научно и литературно дружество, т.е. има смисъла на просветна организация. Приет Устав на Дружеството и е избрано негово ръководство, това са първите „членове на научна книжовна дейност“ - Марин Дринов (председател), Васил Стоянов и Васил Друмев. Избрано е и пет-членно Настоятелство на Дружеството, което трябва да се занимава с финансовите и „материалните“ въпроси. През този период БКД събира и ръководи дейността на българските учени, като издава и свой печатен орган - Периодическо списание на Българското книжовно дружество (1870-1876) в Браила.

През ноември 1878 г. дружеството премества седалището си от Браила в София. На 13 февруари 1911 г. се преименува на Българска академия на науките. През 1940 г. академията приема името Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), като то се запазва до 1947 година, след което отново се преименува на БАН.

Днес Българската академия на науките е най-голямата научна организация в България. Тя обхваща научни институти и други самостоятелни звена. Нейни членове са академиците (действителните членове), член-кореспондентите (дописните членове) и чуждестранните членове. Научните институти и самостоятелните звена на БАН извършват фундаментални научни изследвания, подготовка на кадри, приложна и технологична дейност.

Кулминацията на поредицата от събития, посветени на юбилея през днешния ден, ще бъде концертът спектакъл, който ще се състои тази вечер в Националния дворец на културата. На тържественото събитие ще присъства и президентът Румен Радев, който ще приветства учените по случай празника им. 

По случай празника на учените днес музеите на БАН, както и Ботаническата градина ще работят с вход свободен за посетители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във