Банкеръ Daily

Общество и политика

Балтов се надява 50% от населението да е ваксинирано до юли

България ще получи близо 1.3 милиона допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер", обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг пред "Пирогов".

"В следващите месеци и седмици ще има по-голям дял на РНК ваксините. Тези 1.3 млн. са част от 10 млн., за които ЕК успя да сключи споразумение с компанията "Пфайзер" за ускорена доставка през второто тримесечие. Останала част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие", каза още Богдан Кирилов.

"Основната причина да се наложи да получим подкрепа от другите европейски държави по отношение на ваксините е забавянето на доставките на препарата на AstraZeneca", уточни Кирилов.

Той беше категоричен, че няма друга причина за недостига на ваксини. 

В брифинга взе участие и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

"Силно се надяваме, че ще успеем до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Добавяме и тези, които са преболедували. Мисля, че много скоро след това ще постигнем заветните 70 % колективен имунитет Имаме 500 хил. ваксинирани в България, които са с две дози, надявам се, че ще постигнем около 2.5 около 3 млн. в края на юни, за да живеем малко по-нормално", заяви той.

Балтов посочи, че В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане устойчив", заяви още проф. Асен Балтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във