Банкеръ Daily

Общество и политика

Балтов обяви поразителен ефект от зелените коридори за ваксинация

За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов” са били ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca. Това отчете на брифинг директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза още той.

Директорът на болницата посочи, че ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души. 

Той съобщи, че е имало обаждания от пациенти с оплаквания от странични реакции. Проф. Балтов обясни, че те са имали покачване на температурата, но това е било временно, като неразположенията са отшумели за 24 часа.

Междувременно доц. Ангел Кунчев съобщи, че от 1 март ще заработи системата за записване за ваксиниране, за да се избегнат опашките.

"Не мога да гарантирам, че ако човек се запише няма да има опашки. В целия свят има опашки и то по-дълги от нашите", каза Кучев пред Нова телевизия. 

Относно твърденията, че ваксината на AstraZeneca не бива да се поставя на възрастни хора главният здравен инспектор каза, че няма никакъв риск за възрастните хора.

"Ако в началото, поради това, че фирмата беше показала ясно, че хората над 65 г., включени в проучването, не са голям процент и затова не дава твърди данни за ефекта, то след натрупването на информация от над 3 млн. ваксинирани в старческите домове във Великобритания и други страни, данните са чудесни... Една ваксина щом е отпусната от Европейската агенция по лекарствата, тя има качествата - ефективност и безопасност. Не може да има съмнение в това отношение", обобщи Ангел Кунчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във