Банкеръ Daily

Общество и политика

Балтов иска оставката на шефа на НЗОК

Лекари, медицински сестри и пациенти от болница "Пирогов" излизат на протест и днес с искане за отмяна на заповедта за освобождаването от длъжност на директора на здравното заведение проф. Асен Балтов.

На брифинг вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров оповести, че окончателен доклад от проверките на Здравната каса е потвърдил констатациите на междинния доклад, станал повод за отстраняването на директора на "Пирогов" Асен Балтов.

Според МЗ след проверка на Здравната каса (НЗОК) е отчетена, но неизпълнена дейност от болницата на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са записани с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Здравната каса е установила, че липсват документи за описаните случаи. Анкета сред пациентите е показала, че част от тях не са били лекувани в болницата. Други са част от персонала на болницата и по време на т.нар. „лечение“ са били на работа по график, казват от министерството.

Същевременно служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че той е един от фалшивите пациенти на "Пирогов" с фалшива диагноза "чернодробна цироза".

В отговор Проф. Асен Балтов заяви, че днес ще внесат възражение по обвиненията. Той подчерта, че иска оставка на шефа на Здравната каса проф. Петко Салчев.

"Присъединявамe се към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на Петко Салчев, защото той си позволява, след като преминаха тези 2 вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки", обяви отстраненият шеф на "Пирогов".

Според него новият член на борда на директорите на болницата е "къртица" на здравния министър.

"След като е направена равносметка на месеца, се оказва, че харчовете по време на пандемията за Ковид епидемията, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина", заяви Балтов пред БНТ.

По думите му стойността за клиничната пътека за пациент с Ковид е 1200 лв., а се оказва, че всъщност 4000 лв. струва лечението при средно тежки състояния.

Балтов подчерта, че не е имал никакъв контакт с министър Кацаров.

"Министърът на здравеопазването се оказа, че е един бивш председател на една неправителствена организация, която дойде в министерството със своите хора, почна да прави проверки в големите държавни структуроопределящи болници, не малко отговорни за всички преминали вълни и почна една по една болниците да ликвидира ръководството - Лозенец, Александровска, Пирогов", посочи още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във