Банкеръ Daily

Общество и политика

Балотажи ще има в Пазарджик, Варна и Велико Търново според социолози

Балотажи в Пазарджик, Велико Търново и Варна предричат социолози. Последни проучвания на агенциите "Медиана" и "Маркет Линкс" показват, че кметския спор в тези градове ще се реши на втория тур на 3 ноември.

В община Пазарджик доминират настроенията за промяна и смяна на настоящия кмет. Те обаче, не се консолидират около един алтернативен кандидат, разпръскват се, което дава и по-добри шансове на Тодор Попов, сочи проучване на "Медиана".

Основният претендент е настоящият градоначалник и кандидат за нов мандат Тодор Попов. Най-вероятно той ще се изправи на втори тур срещу претендента на ГЕРБ инж. Иван Панайотов.

Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяния от партията им бизнесмен Благо Солов, но ресурсът на партията е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона. Симпатизантите на ГЕРБ обаче, към момента, са по-слабо консолидирани около кандидатурата на собствената им формация.

Резултатът от кметските избори, в крайна сметка, ще зависи от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да консолидира собствените си избиратели.

В общинския съвет на Пазарджик вероятно ще бъдат представени седем или осем политически формации. Той ще бъде доминиран от партията на Бойко Борисов, но без възможност да постигнат самостоятелно мнозинство в местния парламент.

Избирателната активност в Пазарджик се очертава като значително по-ниска отколкото в други общини. Вероятно пред урните ще застават около 40% от избирателите с право на глас. 

Изследването е проведено от агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 17 – 22 октомври  2019 г. с 462 човека 18+ години, жители на община Пазарджик и е представително за общината.

Около 55% се очаква да бъде избирателната активност пък във Варна и Велико Търново. Това показват резултатите от експресно проучване на „Маркет Линкс”. Изследването в проведено сред 404 лица над 18 г., в периода 04-07 октомври по метода на прякото-лично интервю.

Според допитването прогнозите за Велико Търново са балотаж между кандидатите на ГЕРБ и „БСП за България” – Даниел Панов и Весела Лечева. В общинския съвет пък се очаква ГЕРБ да е доминиращата сила, коментира на база на изнесените предварителни данни социологът Добромир Живков пред БТВ.

За разлика от 2015 г. обаче на тези избори кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних ще излезе на балотаж с друг кандидат, показват предварителните нагласи. А в общинския съвет се очертава ГЕРБ да е водеща сила, следвана от „БСП за България”. Според местни медии най-вероятният съперник на Портних на втория тур ще бъде лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във