Банкеръ Daily

Общество и политика

Балотаж в Плевен прогнозират социолози

Въпреки, че избирателите имат критики (засилващи се с хода на предизборната кампания), както по отношение на развитие на община Плевен, така и по отношение на работата на настоящия кмет, към момента Георг Спартански е основният претендент за кметския стол, показва последното изследване на социологическа агенция "МЕДИАНА".

Като цяло, преобладават нагласите за смяна на кмета, но те се разпръскват в различни посоки – към различни кандидати. От друга страна, Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор.)

Основният конкурент е кандидата на ГЕРБ (Мирослав Петров). Следват Илиян Йончев (БСП), д-р Калин Поповски (ВМРО) и Цветан Антов (АБВ).

Към момента, най-вероятно е кметските избори в Плевен да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров.

Прави впечатление, че към момента симпатизантите на ГЕРБ постепенно се консолидират около своя кандидат като по този начин намаляват разликата между двамата. Симпатизантите на БСП са силно раздвоени между своя кандидат и Спартански, което и намалява шансовете на Илиян Йончев.

Вероятно в общинския съвет ще има представителство на пет формации - ГЕРБ, БСП, Инициативен комитет Георг Спартански, ВМРО, АБВ. Данните показват доминация на ГЕРБ в него, но без възможност да постигне мнозинство. 

Към момента, данните очертават висока изборна активност – над 60 % от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите местни избори. 

 

Изследването е проведено от агенция „МЕДИАНА“ по поръчка на „Институт за модерна политика“. Проведено е на терен, „Facе-to-face” интервюта по домовете на респондентите, в периода 9 – 13 октомври  2019 г. с 383 човека 18+ години, жители на община Плевен и е представително за общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във