Банкеръ Weekly

Общество и политика

Балонът АБВ

Или как един бивш тв журналист може да удари един бивш президент

Ще се окаже ли поредният политически балон движение АБВ на Георги Първанов? Патерица на кого се готви да е то? Има ли в ръководството на азбукарите желание за пореден реванш, при положение че битката между Първанов и партията, която го изстреля на политическия връх, е във фазата на дуел за сърцето и периферията на БСП? Единственото обяснение, че АБВ все още не е партия, е мечтата на няколко бивши другари да се завърнат на бял кон в бащината къща на "Позитано" 20. Това обаче няма как да се случи... засега. Сергей Станишев държи партийните структури и парламентарната група на "Коалиция за България". Достатъчно условие, за да не допусне инакомислещите до разтурят къщата, че да строят своята колибка.


 


"Проектът АБВ взриви нетолкова БСП, колкото нейното ръководство и схемата, по която то действа." Коментарът пред "Дойче Веле " от 31 януари тази година е на Ивайло Калфин, настоящ водач на евролистата на азбукарите. Доказалият името си политик декларира, че реанимираното движение на Първанов няма да се бори срещу червените, а напротив - привлечените гласове щели да са за благото на левицата. Каза, че подобен вид разделения са факт не само в България, но и в доста други държави, включително и в групата на социалистите в Европейския парламент (ЕП). И уточни: "Всеки от нашето политическо семейство би искал да види повече движение към обединение, отколкото към паралелни писти, ситуацията в България предполага тъкмо това".


Така ръкавицата към "Позитано" 20 беше хвърлена. От един бивш президент, който на заседанието на 48-я конгрес на БСП през 2012-а не успя да направи преврат на партийния връх, за да си върне лидерския пост. И от един бивш външен министър и бивш кандидат-президент, който също като патрона си в АБВ не успя да пребори противниците на идеята той да води за пореден път червения отбор към Брюксел.


На 7 март БСП ги "самоизключи" от партията и сякаш затвори страницата на враждите. И едните, и другите признаха, че ги боли. Така паралелните писти вляво се очертаха.


От АБВ декларираха подкрепата си за правителството. Обясниха, че евроизборите не са определящи за вътрешните процеси в България, че те не могат да предизвикат предсрочен вот за национален парламент у нас.


А мастити социолози подгряха изборното напрежение: "Не отписвайте Първанов", "АБВ ще вземе два мандата с гласовете на недоволни от ръководството социалисти" и т. н. На 13 февруари "Галъп" прогнозира 6%, или един мандат за АБВ. На 20 март същата агенция изчисли - ако изборите бяха днес, АБВ щеше да вземе 1.8 процента.


Първомайски "Сова Харис" прогнозира: БСП печели 19.2% подкрепа, ГЕРБ - 17.0%, ДПС - 6.2%, "България без цензура" - 5.5%, Реформаторският блок с 4.1 процента. Проектът на Първанов е далеч от възможността за преодоляване на високата бариера (5.8%)за ЕП. "Големите партии "изяждат" малките в последния месец. ГЕРБ и БСП повишиха резултата си за сметка на по-малките нови играчи Реформаторския блок и АБВ", заключи социологът от "Сова Харис" Васил Тончев.


На 7 май Центърът за анализи и маркетинг оповести: "Пет партии и коалиции ще имат представители в ЕП". ГЕРБ събират близо 32%, БСП - около 28%, а Реформаторският блок и "България без цензура" ще имат около 6% от вота на избирателите. ГЕРБ и БСП ще имат по шест депутати в европарламента, ДПС - трима, а двете коалиции ще бъдат с по един депутат.


Анкетата показва още, че при провеждане на предсрочни парламентарни избори днес в парламента биха влезли същите пет партии и коалиции, като ГЕРБ запазва преднината си пред БСП. Въпреки хипотезата, че хората на Първанов ще имат възлова роля в следващото 43-о Народно събрание. На този фон твърдението на Първанов е: "АБВ ще вземе повече, отколкото дава сборът на четири социологически агенции, взети заедно".


Защо изпадат азбукарите

И кой е в челните редици на движението? Освен Първанов БСП самоизключи Румен Петков, който не спря да твърди, че е социалист на свободна практика и работи за успеха на АБВ, кметицата на Перник Росица Янакиева (землячка на Първанов), бившият председател на партията в Монтана Емил Константинов (който вече е подал документи за завръщане от АБВ на "Позитано" 20), Евгений Желев (бивш здравен министър), Ивета Станкова-Пенкова, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов. Изключен е и проф. Георги Близнашки, който не само открито подкрепяше антиправителствените протести през лятото на 2013 г., но и застана начело на инициативния комитет за събиране на подписи за свикване на изборен референдум по предложение на президента Росен Плевнелиев. Говори се, че професорът е изчислил поведението си: той отдавна е недолюбван на "Позитано" 20, освен това Плевнелиев му бил обещал висок пост в Конституционния съд в края на 2014 г., когато изтичат мандатите на двама души от президентската квота.


Каква бе реакцията на Първанов

за самоизключването му от БСП?


"В червената централа цари необясним страх и омраза. АБВ сме се хванали за много сериозна работа. АБВ има намерение да спечели сегашните и следващите избори."


Прави впечатление, че стрелите на бившия стопанин на Бялата къща са насочени основно към ДПС и БСП - партиите, без чиято подкрепа Първанов днес щеше да е редови научен работник в сферата на историята - и толкова. Основните упреци на Първанов към двете основни политически формации, които поддържат правителството, са следните: "ДПС преяжда с власт. Ръководството на "Позитано" 20 е дама под чехъл!"


"Първанов като ,дойде на власт, да не би да пости", задава въпрос бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов. И припомня как птиченцето е кацнало на рамото на бившия лидер на БСП за първия му президентски мандат: кандидатът Богомил Бонев го подкрепи за втория тур, тогава Иван Костов не желаеше Петър Стоянов да е отново държавен глава. Немаловажен е фактът, че на 1 септември 2001 г. с указ на президента на Република България Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност главен секретар на МВР.


Днес част от познавачите на най-новата ни история твърдят, че Първанов и Борисов през годините винаги са поддържали балансиран контакт. Има и по-крайни социалисти, които твърдят, че ГЕРБ плащала по места залите за събранията на АБВ. Борисов бил разтворил дълбоко кесията, тъй като освен с реформаторите той се гласял да управлява и с другарите от АБВ. След евентуални следизборни сметки.


Първанов отказва да каже


откъде се финансира АБВ

Вместо да отговори на въпроса, на 4 май той върна топката на водещия в студиото на bTVтака: "А вие можете ли да се ориентирате колко от партиите харчат далеч над партийната субсидия?". Е, това вече никой не може да каже.


Под съмнение остават думите на Първанов: "Има си хас хората да не свързват левицата с мен." Той хем казва, че избирателите му ще гласуват за кандидата на ПЕС за председател на Европейската комисия (ЕК)Мартин Шулц, тъй като това било политическото семейство на АБВ (лидерът на ПЕС Станишев отрича). Хем твърди, че нещата за бъдещето на Европа са на кантар и той цени високо кандидата на Европейската народна партия за ЕК и приятел на Борисов - Жан-Клод Юнкер.


Първанов призовава българските лидери да не се крият зад европейските им колеги. Защото "вътре в страната е битката и хората трябва да изберат между Борисов, Станишев, Първанов, Бареков". Следвайки желязната си логика, баш азбукарят е убеден, че дори и да удържат по-дълго живота на днешното правителство, партиите във властта ще ерозират.


Може би неслучайно кампанията на АБВ тръгна със сентенцията на Макиавели: "Ако си вдигнал меч срещу тиранина, трябва да си готов да го свалиш." Тиранинът, според Първанов, е системата. Срещу която впрочем твърди, че се бори и ББЦ на Николай Бареков.


Има един български лаф, според който в България всичко е възможно. Така че не е изключено един бивш тв водещ да пребори на евровота един бивш президент.


Това обаче няма да подреди приоритетите в дневния ред на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във