Банкеръ Weekly

Общество и политика

Балканска безизходица в Брюксел

Осмият кръг от преговорите между Белград и Прищина с посредничеството на първия дипломат на Европейския съюз Катрин Аштън завършиха без договор. Сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че остават различията между двете страни в позициите им за компетенциите на бъдещия съюз на сръбските общини в Косово. Към журналистите се обърна и косовският премиер Хашим Тачи, който каза, че е възможно да има нова среща в най-близко бъдеще. За Катрин Аштън обаче официалният диалог с посредничеството на ЕС завърши.


Първият дипломат на Брюксел разочаровано отбеляза, че пукнатината между сърби и косовари е много тясна, но дълбока. Резултатът от преговорите ще има сериозни последствия и за Белград, и за Прищина. Повече от сигурно е, че безплодният осми кръг ще попречи на Сърбия в преговорите с общността. Точният ден за тяхното начало може и да не е най-важното нещо, но е станал част от проблема и след такъв изход от диалога Белград трудно може да разчита да получи дата.


Тачи изрази надежда, че Сърбия ще използва следващите дни да помисли сериозно и договор да бъде постигнат. По думите му представената от Прищина идея, известна и на обществеността, е била максимално великодушна. Още веднъж искам да изтъкна, че асоциацията на сръбските общини няма да има изпълнителни и законодателни правомощия, но сме съгласни да получи всичко, което произтича от конституцията на Косово. Ако Сърбия се съгласи с тези принципи, следващият кръг на разговорите може да се състои следващата седмица, каза косовският премиер. Той сподели и задоволството си от това, че САЩ и ЕС са съгласни с позициите на Прищина.


Оттук нататък Белград трябва да избира между две лоши предложения - да приеме лош план за сърбите в Северно Косово или да откаже да подпише каквото и да било споразумение. Ако отхвърли плана, това ще означава затворена врата към света и по-малко пари за бюджета. При положителен отговор политиците в Белград рискуват народът да се вдигне на бунт срещу тях. Основната задача пред западните ни съседи е да се опитат да получат дата и да намерят общ език с държавите от Евросъюза и със САЩ. И точно в това е истинската сложност на ситуацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във