Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАЛКАНИТЕ ЩЕ СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ МОНОПОЛА НА ГАЗПРОМ

Румъния, България, Македония, Босна и Херцеговина и Албания са включени в Програмата за изготвяне на инфраструктурни проекти за диверсификация на доставките на природен газ. Тя е финансирана от PHARE и цели задълбочено проучване на възможностите за доставка на синьо гориво извън предлаганото от руския монополист Газпром. Предвижда се изготвянето на проекти както за строителството на нови газопроводи, свързващи териториите на петте балкански страни с газопреносната мрежа на Западна Европа, така и за построяването на пристанищни терминали за внос на втечнен газ (LNG). Ще се финансират и проекти за търсене, откриване и евентуален добив на природен газ от собствени находища.


Програмата ще се реализира под прякото ръководство на лондонския офис на американската компания BECHTEL и от GAS STRATEGIES, филиал на щатската ECONO MATTERS. От нея съзнателно са изключени Турция и Гърция, които вече имат построени (или строящи се) терминали за доставка на втечнен газ, както и размирна Югославия.


Според експерти перспективите за диверсификация на руските доставки на природен газ за Балканите не са миражни. Първият, но твърде скъп вариант, е изграждането на дублиращи тръби, по които да потече газ от находищата в Северно море, Холандия и Алжир. Като изключим проблема с парите, осъществяването му е въпрос на няколко години.


Вторият много по-евтин вариант е използването на сега съществуващата мрежа, която, след техническо преоборудване, да се пригоди за реверсивна работа - т.е. да може да транзитира гориво както от находищата в Русия, така и (след затваряне на руското кранче) от тези в Западна Европа.


Безспорно най-скъпо е изграждането на терминали за втечнен газ. За задоволяване на непрекъснато растящите нужди от синьо гориво ще е необходимо да се изградят поне няколко такива терминала, и то в различни страни, което, заедно със закупуването на специалните танкери, би глътнало няколко десетки милиарда долара.


Общото годишно потребление на природен газ в петте балкански страни е около 35 млрд. куб. м (Румъния - 28 млрд., България - 5.5 млрд., а Македония, Босна и Херцеговина и Албания общо - по-малко от 1.5 млрд. куб. м). Малко над половината от това количество - 20 млрд. куб. м, Румъния добива сама. Следователно програмата трябва да разработи проекти, осигуряващи на първо време алтернативна доставка на поне 15 млрд. куб. м газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във