Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАЛКАНФАРМА ЩЕ ПОВИШАВА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА

Балканфарма ще повиши цените на 50-60 от своите продукти, заяви пред в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на холдинга Георг Цветански. Става дума за същите медикаменти, които поскъпнаха в края на юни, а после поевтиняха.


От холдинга, който обединява фармацевтичните предприятия в Разград, Дупница и Троян, не се ангажираха с размера на предстоящото увеличение, нито пък уточниха кога то ще стане факт. Увеличението на цените е предложено още миналата година, преди да влезе в сила промененият Закон за лекарствените средства, но тогава съответната комисия към здравното министерство не е дала становището си.


Цветански обясни поскъпването на продуктите с приемането на новата наредба за пределните цени на лекарствата. Тя предвижда производителят да заявява пред Комисията по ценообразуване в МЗ цената, на която смята да продава медикаментите си в страната. Досега това се прилагаше само за чуждестранната продукция. Според някои коментари, с новата наредба ще се изравнят стандартите между вносните лекарства и тези, които се произвеждат у нас.


Георг Цветански отрече поскъпването да е свързано с включването на някои лекарства в листата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Балканфарма произвежда 340 марки, от тях 70 са в списъка на НЗОК. Те формират около 10% от годишните продажби на холдинга на вътрешния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във