Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАЛКАНФАРМА НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ БИТКАТА ЗА СОФАРМА

Акционерите на фармацевтичните заводи в Дупница и Троян подкрепиха идеята на мажоритарния собственик Балканфарма да се увеличи петкратно капиталът на двете предприятия. В едномесечен срок от откриването на подписката всеки акционер ще има правото да получи от новата емисия книжа, съответстващи на дела му в Балканфарма-Дупница и Балканфарма-Троян. Това означава, че за всяка своя акция притежателят й ще може да си купи нови четири по емисионната им стойност от 1 лев. Непродадените акции могат да бъдат записани от всички желаещи, без ограничения в количествата, до изчерпване на емисията. Практиката показва, че останалите след първоначалния срок книжа обикновено се записват само от мажоритарния собственик, защото другите потенциални инвеститори просто не могат да реагират преди него.


Според плановете на Балканфарма холдинг ще бъдат емитирани 2 654 124 нови акции от завода в Дупница и 1 241 992 от предприятието в Троян. В резултат на увеличението се очаква делът на холдинга в дружествата да достигне около 90% от техния капитал, тъй като се предполага, че държавата и повечето дребни акционери няма да участват в подписката. Държавата притежава общо 300 хил. книги от двете фармации. По-голямата част от тези акции ще се продават на 11-ия централизиран публичен търг от масовата приватизация, който започва на 10 юли. Експерти изчисляват, че след увеличението на капитала на дружествата в Троян и Дупница пазарната цена на книжата им ще спадне от 10 на 2.50 лв. за една. Причината е, че новите акции струват на собствениците си само левче бройката. Така излиза, че големият губещ от увеличението ще бъде държавата. Стойността на акциите, които са нейна собственост, ще намалее от 3 млн. на 750 хил. лева. А това означава, че при приватизацията на пакетите в хазната ще влязат около 2.25 млн. лв. по-малко.


Тези загуби очевидно са следствие от мудността на служителите в Агенцията за приватизация (АП), които се занимават с продажбата на остатъчните държавни дялове. Работещите там експерти със сигурност са направили сметката, че след увеличението на капитала на Балканфарма-Дупница и Балканфарма-Троян стойността на акциите в дружествата спада. Нормалната в такъв случай реакция е щом собственикът на книжата няма намерение да участва в подписката, да ги продаде по най-бързия начин. АП обаче не е защитила интересите на собственика, в случая на държавата, защото е решила, че така или иначе държавата няма да вземе кой знае колко от участията си в дружествата и така акциите на фармациите бяха пуснати на търговете от масовата приватизация.


Продажбите на Балканфарма холдинг скочиха с около 52% през първото тримесечие на тази година, съобщиха наскоро мениджърите на компанията. Преди седмица дружеството тържествено отбеляза и една година от сериозното си присъединяване към големите в химическия бранш. На 23 юни 1999 г. фармацевтичният холдинг стана собственик на заводите в Троян, Дупница и Разград.


Балканфарма е създадена на 27 май 1993 г., но до миналото лято се е занимавала само с дистрибуция на лекарства, а не с тяхното производство.


През тази една година холдингът успя да възстанови овехтялата слава, а и по-голямата част от пазарите на трите фармацевтични предприятия, които закупи. Балканфарма откри свои представителства в Москва, Киев и Вилнюс. Мениджърите на холдинга обаче имат сериозни намерения да разширят още повече своя бизнес.


Влизайки в трите фармации, холдингът се сблъска с много проблеми от различно естество. Най-тежко бе наследството, заварено в Антибиотик. През изминалата година Балканфарма успя да уреди всичките стари задължения на разградския завод, които възлизаха на 15 млн. лв., и от началото на тази година и трите фармацевтични предприятия работят на печалба.


Сега основна цел на Балканфарма е в най-кратки срокове да покрие международните изисквания за добра производствена практика GMP. По информация от холдинга в момента на пазара се внедряват 18 нови продукта на достъпни цени. През миналата година Балканфарма държеше 37.5% от пазара по продаден брой опаковки. Що се отнася до дела на холдинга по пазарна стойност на реализираната продукция, той е 12.7 процента. От Балканфарма се надяват в бъдеще да произвеждат продукция не само с ниска себестойност, но и с високо качество. Наскоро холдингът загуби приватизационната битка за Софарма. Мениджърите му обаче са оптимисти и се надяват на чудо - т.е. все пак да станат собственици на софийската фармация. Те продължават да твърдят, че тяхната оферта е била по-добрата. Ако не станем собственици на Софарма, парите, които сме заделили за покупката, ще вложим за купуването на фармацевтичен завод в съседни страни, каза високопоставен служител на Балканфарма. От холдинга нееднократно са заявявали, че имат сериозни инвестиционни намерения в повечето от бившите републики на ОНД. В бизнесплановете на дружеството влизат както покупките на действащи фабрики, така и строеж на нови. По този начин българските кандидат-инвеститори щели да заобиколят ограничителната политика към вносителите, която налагат тези страни. Освен това така се отварят и по-големи възможности за бързо внедряване на международните стандарти за качество на лекарствената продукция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във