Банкеръ Weekly

Общество и политика

BALKAN EXPLORERS ЩЕ СОНДИРА ШЕЛФА СРЕЩУ ШАБЛА

Усилено се подготвя сондирането на шелфа срещу нос Шабла, съобщиха от управление Геология и опазване на земните недра към Министерството на околната среда и водите. Операторът в Блок I-91 Шабла - регистрираната у нас компания Balkan Explorers Ltd., днес (15 юни) започва преговори с румънската компания Petromar (дъщерна на държавната нефтена компания Petrom) за наемане на плаваща полупотопяема платформа, с която ще извърши сондажът.


Balkan Explorers Ltd. е 100% собственост на регистрираната на 3 май 1984 г. в Дъблин международна акционерна компания Мarine Mercantile Securities Petroleum PLC (MMS). Най-голям дял от капитала на MMS държи Мorgan Grenfell Group. Акционер в дружеството е и един от най-известните геофизици в света - американецът д-р Норман Найдел.


Чужденците работят в Блок I вече шест години. След проведеното огромно количество сеизмични изследвания те локализират интересите си в два обекта:


Обект А е на 15 км в морето точно срещу Тюленовското нефтено находище. На площ от 100 кв. км и около 75 м воден стълб, на дълбочина около 3000 м е открита структура, от която, според сметките на геолозите, могат да се очакват около 300 млн. барела гориво (нефтен еквивалент).


Обект Б пък е разположен северозападно от обект А. Той е с площ около 20 кв. км и 45 м воден стълб, като на дълбочина 500 м е открита по-малка кухина, с изчисляван потенциал от 50 млн. барела нефтен еквивалент.


Самият сондаж ще бъде извършен в точка, намираща се на 11 км в морето, в т.нар. структура Тангра. Ако той даде положителни резултати, веднага ще се направи и втори сондаж.


Сроковете зависят както от успеха на преговорите с румънците, така и от отстъпчивостта на нашето правителство да предостави исканите от чужденците облекчения, в случай че бъде направено откритие с търговско значение.


Според специалисти румънската фирма Petromar разполага с осем плаващи полупотопяеми сонди. Но от тях само две отговарят на изискванията на Lloyds Register. Липсата на конкуренция в Черно море и отдалечеността на хиляди мили на други подобни съоръжения (най-близките са в Северно море) карали румънците да вдигат цените всеки месец. Около 250-300 хил. щ. долара вероятно ще струва само преместването на сондата от румънски в наши води. Отделно международната наемна цена за подобни съоръжения е около 30 хил. щ. долара на ден.


От Balkan Explorers настояват т.нар. държавен пренесен интерес (т.е. делът на държавата при експлоатацията на находището, което евентуално ще бъде открито) да бъде намален от 50 на 25-30 процента. За да си възстановят направените инвестиции (над 1.5 млн. щ. долара досега, а с бъдещия сондаж - многократно повече), те искат още данъчни и други облекчения през първите три години от експлоатацията. Ако правителството не приеме условията, рискува да прогони MMS, както се случи с Тексако и Ентърпрайз Ойл. И тъй като държавата няма средства сама да сондира, а всички чуждестранни фирми биха дошли у нас само след получаване на подобни условия, възможностите за маневриране не са твърде много.

Facebook logo
Бъдете с нас и във