Банкеръ Daily

Общество и политика

Балабанов от ИТН: Няма да правим нищо с ДПС

Преговорите за правителство продължават. Това каза пред репортери в Народното събрание депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. "Топката е в полето на "Демократична България". Надявам се да се поправят, да се лишат от емоциите и да подходят практично, за да вървим към един стабилен кабинет. В противен случай, знаете какво ще последва", допълни той.

Балабанов обясни, че ИТН има кандидат за премиер и днес в 17 ч. той ще бъде представен на президента Румен Радев, за да вземе мандата. Народният представител допълни, че съставът на проектокабинета вече е ясен.

От ИТН не приемат като притискане решението на държавния глава да връчи мандата днес. "В момента в зайчарника се случва едно потриване на ръце и един сеир, който наблюдават отстрани и не искам да го допускаме това нещо. Идеята беше да срутим този модел", каза депутатът. 

"Парламентарните групи ще имат една седмица да се запознаят с предложението ни за кабинет и крайния резултат ще покажат бутоните в пленарната зала. Ние никога не сме изваждали томахавката, за да я заравяме. "Демократична България" излезе с някаква странна декларация, която показа, че нещо се е случило за 48 ч., а всичко вървеше наред", коментира народният представител от ИТН. И добави, че очакват подкрепа в пленарната зала от партиите, с които са водили консултации, като спомена "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", без БСП и ДПС.

"С ДПС не водим разговори на експертно ниво, ниво мотивирано - за това какво ще правим. Нищо няма да правим с ДПС, разговорите с тях бяха в духа на парламентаризма. Няма да продължим да работим с тях под никаква форма", каза Балабанов.

Попитан за профила на кандидатурата им за министър-председател, депутатът от ИТН отговори: "Добър професионалист, отговорен, морален и достоен човек, който да свърши работа."

Балабанов се надява "приятелският огън да спре и да започне същинската работа".

Междувременно депутатът от ДБ Ивайло Мирчев заяви, че между тяхната парламентарна група и ИТН няма приятелски огън. А става въпрос за принципи, които са поставили от самото начало на преговорите за кабинет: "Ние сме изключително добронамерени към разговорите с ИТН. Нямаме представа кой е кандидатът им за премиер и никой не го е обявил. От самото начало сме искали да знаем имената за кабинета. Изрично сме казвали, че не искаме наши министри."

"Надявам се в следващите няколко часа, когато ни се иска подкрепата, да ни бъде казано кои ще са тези министри", посочи още Мирчев. Той смята, че предложените от ДБ служебни министри са били успешни в работата си досега и от ИТН да размислят за възможността да ги включат в кабинета си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във