Банкеръ Daily

Общество и политика

БАБХ проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела

Българската агенция за безопасност на храните проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела.

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26 юли Хърватия е разпространила информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина - соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. Засегнатата фуражна суровина е с произход Бразилия. 

На 21 август чрез Системата за бързо предупреждение Румъния е уведомила, че част от този соев шрот е доставена до седем оператора в България. БАБХ е предприела незабавни действия. Към настоящия момент се извършва проследяване на суровината, обект на нотификацията и произведените комбинирани фуражи, с цел установяване дали в доставеното количество има замърсявате със салмонела. Салмонелата е микроорганизъм, който е неравномерно разпределен (гнездово) във фуражите. Всички оператори по веригата, при които се извършва проследяване, са оказали пълно съдействие.

Днес чрез системата RASFF е станало ясно, че пробите от останалото налично количество от засегнатия соев шрот в складове в Румъния показват отрицателни лабораторни резултати за микробиологично замърсяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във