Банкеръ Daily

Общество и политика

БАБХ: Храната с изтекъл срок на годност не е унищожена, защото е доказателство

Тоновете храна с изтекъл срок на годност от разследването на Димитър Върбанов продължават да са в склада на търговеца, защото държавният контролен орган не разполага с достатъчно площ за тях. Това обясни д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново, пред Нова телевизия. 

Повод за коментара е, че преди дни репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов беше пребит заради поредица от репортажи за склад, който осъществява продажба на храни с изтекъл срок на годност. 

"Нашите инспектори също са подложени на агресия. Не физическа, a вербална. Първият сигнал дойде от господин Върбанов, от "Господари на ефира". Извършихме съвместна проверка. Констатираните количества храни с изтекъл срок са възбранени. Ставаше въпрос за голямо количество, чиято стойност беше доста по-висока от моите правомощия да налагам възбрана - става дума за 9 тона на стойност над 25 хиляди лева. Затова пуснахме докладна записка. Издадена е заповед за спиране на реализацията и унищожаване от изпълнителния директор", посочи той, като подчерта, че всички документи за тяхното унищожаване са издадени", обясни Спасов. 

Той подчерта, че става дума за 9,5 тона хранителни продукти на стойност над 25 хиляди лева. Те не трябвало да се унищожават, докато не приключат съдебните дела.

Прокуратурата обаче е категорична, че е иззела необходимите й веществени доказателства и няма нужда от целия тонаж. Сега вместо да изпълни собствената си заповед за унищожаване, държавната агенция прави ежеседмични проверки дали запечатаната храна стои все така запечатана. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във