Банкеръ Daily

Общество и политика

БАБХ е игнорирала 7 предупреждения за салмонела

Българската агенция по безопасност на храните е пропуснала 7 предупреждения за заразяване със салмонела. Това заяви д-р Сергей Иванов от асоциацията "Активни потребители" във връзка с информацията, че най-малко 100 тона пилешко месо, заразено с бактерията, е внесено на българския пазар от Полша.

"От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са около 19. Имаме над 500 случая на болни пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни", посочи Иванов пред БНР. Той допълни, че по-миналата седмица в София е имало 8 случая на заболели, което е увеличение на заболеваемостта.

Експертът алармира, че има сравнително висока заболеваемост и от салмонела, и от много други болести, свързани с храни. Официални данни за това обаче няма. Според него в случая трябва да реагират земеделското министерство и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчавано.

"Голяма част от свинското, заразено с африканска чума не беше унищожено през лятото, а просто - консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, много внимателно да подхождат към консумацията му", каза Иванов. По думите му термичната обработка на храните и хигиената са начинът да се избегнат зарази от месо.

Медиите съобщават и за друга болест - Нюкасълска болест по птиците. Има регистрирани заболели птици на 11 км от Силистра – в Румъния. Болестта също може да бъде заразна за хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във