Банкеръ Daily

Общество и политика

Б. Рашков за КПКОНПИ: Мястото е вакантно, предизвикателство е

Нека да се задвижи процедурата в тази връзка, не само да слушаме намерения, и тогава да се прецени. Освен това знаете, добре е, че е подготвен Законопроект за изменение и допълнение на закона за КПКОНПИ, а мястото е вакантно, коментира пред bTV министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Това е едно предизвикателство, особено при съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната дейност с нови правомощия, които включват и разследване на редица престъпления", посочи още той.

По думите му Комисията в нейната разследваща структура се доближава до всяко разследващо поделение или служба в нашата страна. "Промяната няма да бъде голяма, защото известно, че аз съм се занимавал с разследване доста продължителен период", отбеляза вътрешният министър.

Премиерът Кирил Петков обяви преди дни, че вътрешният министър ще оглави КПКОНПИ, а депутатът от ИТН Станислав Балабанов коментира, че Бойко Рашков не може да се справи с реформата в МВР и няма смелост да съкрати 7000 души от системата.

"Аз не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неговата неосведоменост", отговори Бойко Рашков.

"Реформата в 98% е приключена, преструктурирали сме основни звена в това министерство. Постарали сме се с това да направим с участието на абсолютно всички ръководни длъжностни лица в цялата страна", добави Рашков.

По думите му не е вярно, че трябва да бъдат съкратени  7000 души.

"Освободени от работа са около 2000 души за 6 месеца. Повечето от тях са с надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и тук няма никакъв конфликт. Предстои да бъдат съкратени не повече още 2000 души", обясни вътрешният министър. 

"Направено е главното голямо, което се очакваше да се промени – структурата на министерството на вътрешните работи да се пригоди към съвременните условия. За съжаление 20 години нито един от ръководителите, които са били в министерството, не е предприел подобни действия", отбеляза още Бойко Рашков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във