Банкеръ Daily

Васил Божков за наложените му от САЩ санкции:

Аз съм рекетиран, а тези, които ме рекетираха, имат чадър

Политически лидери не съм подкупвал. Бил съм рекетиран от политици и съм подал сигнал. Рекетиран съм от бившите управляващи от ГЕРБ. Оплаках се в американското посолство. Вместо американците да разгледат този сигнал - те ми наложиха санкции. Рекетът не е подкуп. Обвиняват ме, че съм подкупвал с по 10 000 лева членовете на ДКХ, но това не е вярно. Аз не съм имал достъп до ДКХ. Всичко минаваше през бившите управляващи, които ме рекетираха. Пак ще повторя, че рекетът не е подкуп. 

Това заяви чрез видеоконферентна връзка избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков,  който направи коментар на наложените му вчера санкции от страна на САЩ по закона "Магнитски". 

В пряка връзка от Дубай бизнесменът Васил Божков за пореден път се оплака, че от 2014-a до 2020 година е бил рекетиран от Бойко Борисов и Владислав Горанов, а само за последните три години от този период е им е дал 60 милиона лева рекет.

Божков не възнамерява да дава повече публични доказателствата за твърденията си, защото след първите, с които сезирал и американското посолство, попаднал в списъка "Магнитски". "Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, разграбване на колекция, съм подложен на санкции, а тези, които ги осъществиха, като Борисов, прокурора, те имат чадър, и тоя чадър е трайно поставен и занапред", обяви той.

"Защото български бизнесмен надали ще посмее да се оплаче повече в американското посолство. Както беше казал един американски президент за един американски диктатор: "Кучи син, обаче е наш кучи син". Ако Бойко е техният кучи син, да си го взимат", допълни Божков.

"Естествено, че съм плащал - иначе нямаше да съм жив. Видяхте какво стана, когато спрях да плащам. Плащах от 2014 година до началото на 2020 година. За последните три години съм дал над 60 млн. лева. Тогава прокуратурата повдигна много фалшиви обвинения, които после и американците последваха, за да ми повдигнат тези обвинения. Бях казал, че като се прибера ще се разправям лично с Шиши, но като гледам колко души чакат - може и да не ми дойде ред. Абсолютни глупости са, че някой политик ми е давал подкупи", каза още Божков. 

"Румен Радев не го познавам. Нито имам да взимам, нито имам да връщам нещо на Борисов. Мисията ми е да махнем хунтата и да направим България нормална демократична държава. С Цветан Василев да правим общ фронт срещу кого, какъв общ фронт? Аз съм съгласен на общ фронт с всеки, който е срещу хунтата. Видяхме до какво докараха страната. А Сретен Йосич – ходих в Белград и не ме пуснаха в затвора да си поговорим", завърши Васил Божков.

Той обяви, че се надява скоро да се завърне в България. Бизнесменът ще бъде водач на две от софийските листи на формацията "Българско лято" на изборите на 11 юли.

"Васил Божков има интелект да бъде министър-председател. Дали това ще стане, зависи само от него. Ще го кандидатираме за депутат от 24-и и 25-и МИР в София", обяви от своя страна Борил Соколов, председател на партията на Божков - "Българско лято".  

"Нашата партия има капацитет да състави правителство. Ние сме събрали отлични експерти във всяка една сфера, дори по няколко, за да имаме конкуренция. Целта ни е да направим България демократична страна. Надяваме се, че действията на САЩ не са политическа атака срещу нас. Подготвили сме оплакване до американското посолство и предполагам, че до часове ще го внесем. Тук съм, за да се боря за България, тук съм, за да се боря за децата си, тук съм, за да променя нещо", завърши Соколов.  

По-рано през деня в първия си коментар след налагането на санкции от страна на САЩ намиращият се в Дубай Васил Божков, написа във Фейсбук:

"Благодаря на Съединените американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той беше първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във